Lista incredibilă de șpăgi luate de un șef din Poliție pentru promovări în funcție. De la favoruri sexuale și bani până la baloți de paie

Ordonanța de începere a urmăririi penale pe numele comisarului șef Marian Iorga, care a condus consecutiv IJP Călărași și IJP Prahova, scoate la iveală modul ilegal în care o parte dintre polițiștii din Călărași au ajuns să ocupe funcții de conducere.

Documentul, consultat de jurnaliștii de la site-ul ziarulincomod.ro, indică fapte grave de corupție în care a fost angrenat inclusiv un fost șef din cadrul Academiei de Poliție București, dar și al Școlii de Agenți de Poliție de la Câmpina. Acesta din urmă s-ar fi lăudat la o partidă de vânătoare că a plătit o sumă imensă pentru a obține pentru fiul său un post de conducere în cadrul Poliției Române.

Conform procurorilor DNA, citați de ziarulincomod.ro, Iorga pare că nu se dădea în lături de la niciun tip de favoruri, primind cadouri în baloți de paie, cereal, dar și excursii în Bulgaria, mese festive și cazare gratuită la pensiuni din România, televizor sau centrală termică, pachete cu mâncare. Totuși pe lista incredibilă de șpăgi pe care le-ar fi luat comisarul șef Marian Iorga se află și lucruri mult mai scumpe, hectare de teren, mașini, zeci de mii de euro, plata chiriei apartamentului în care locuia și nu în ultimul rând favoruri sexuale de la polițiste care își doreau să avanseze în funcție.

Toate aceste favoruri aveau scopuri precise: menținerea în funcția de conducere, obținerea unui post de conducere sau protecție, aceasta din urmă fiind solicitată de oameni de afaceri din zona județului Călărași unde Iorga a condus Poliția din 2015 și până în mai 2020.

”Inspectorul principal MANTA ANDREI MIHAI, comisar șef IOAN IONUȚ CĂTĂLIN și subcomisar DOBRE BOGDAN ar fi oferit inspectorului șef IORGA MARIAN suma de 50.000 lei pentru a fi numiți pe funcții de conducere (MANTA ANDREI MIHAI, mutat de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (D.G.P.M.B.) în 01.08.2016, iar, din data de 01.12.2016, este șef Serviciu Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase”, se arată în ordonanța de începere a urmăririi penale pe numele fostului șef al Inspectoratelor de Poliție Călărași și Prahova, potrivit ziarulincomod.ro, citat de ziare.com.

Atunci când un candidat cu pile nu reușea să obțină o notă de promovare a unui examen pentru o funcție de conducere, intervenea Marian Iorga, în cazul în care acesta era membru al comisiei de examinare. Totul se rezolva ”din pix”. Nota era mărită cu un punct, iar explicația era „nu au fost înțelese foarte bine răspunsurile oferite de candidat, fiind interpretate prea teoretic, din perspectiva cercetărilor penale”.

După ce comisia a înțeles ceea ce a vrut să spună candidatul, polițistul a obținut postul și a fost mutat de la D.G.P.M.B. în 10.03.2016, iar, din data de 09.09.2016, șef Serviciu Investigarea Criminalității Economice (S.I.C.E.).

”Inspectorul principal MANTA ANDREI MIHAI, comisar șef IOAN IONUȚ CĂTĂLIN și subcomisar DOBRE BOGDAN ar fi oferit inspectorului șef IORGA MARIAN suma de 50.000 lei pentru a fi numiți pe funcții de conducere (MANTA ANDREI MIHAI, mutat de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (D.G.P.M.B.) în 01.08.2016, iar, din data de 01.12.2016, este șef Serviciu Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase”, arată procurorii, potrivit ziarulincomod.ro.

Mihai Andrei Manta este fiul lui Emil Manta, fost director pentru logistică la Școala de agenți „Vasile Lascăr” Câmpina și Academia de Poliție „Al. I. Cuza”. Aceasta, susțin procurorii, ar fi recunoscut în cadrul unei discuții purtate la o partidă de vânătoare că partea din această sumă, aferentă fiului său, ar fi plătit-o el.

Inspectorul șef IORGA MARIAN a primit cadou un sejur în Bulgaria pentru trecerea în corpul ofițerilor a agentului principal BUCȘEA ALEXANDRU DUMITRU. Acesta este agent în cadrul Serviciului Rutier, fiind un apropiat al fostului șef al poliției municipal din Călărași, LUCHIAN VASILE, arată sursa citată.

Inspectorul șef ar întreține relații neprincipiale cu mai multe angajate din cadrul I.P.J. Călărași, pe care le-ar fi ajutat să fie promovate în diferite funcții.

”Comisarul șef de poliție IORGA MARIAN se folosea de prerogativele funcției în mod abuziv, promovând persoane de sex feminin în funcții superioare sau de conducere, în schimbul unor favoruri de natură sexual”, potrivit ziarulincomod.ro care citează ordonanța procurorilor.

Comsiarul Șef Marian Iorga intervenea în anchetele polițiștilor solicitând acestora să înapoieze carnetul de conducere unui șofer vinovat de producerea unui accident. Atunci când polițiștii s-au opus, pentru că li se cerea să facă un lucru ilegal, Iorga i-ar fi înjurat și amenințat.

În cele din urmă șoferul a obținut permisul de conducere, iar șeful Poliției Călărași a fost răsplătit cu o vacanță la o pensiune de lux și mese festive pe care polițistul nu le-a plătit.

Marian Iorga se află în prezent sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru corupție. Acesta a fost pus la dispoziția MAI, fiind detașat la Școala de Poliție de la Câmpina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *