Noi reguli de intrare în Republica Moldova din 16 august

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică din Republica Moldova a anunţat în şedinţa de vineri instituirea stării de alertă cod portocaliu la nivel naţional. Decizia intră în vigoare din data de 16 august 2021. Totodată, comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor putea institui măsuri de sănătate publică în funcţie de gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

Potrivit deciziei comisiei, au fost optimizate regulile de traversare a frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova care permite fără restricţii intrarea la prezentarea certificatului de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 după 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau a rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore, respectiv a concluziei medicale doveditoare, în cazul persoanelor care au fost bolnave de COVID-19 în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni) sau a unui act confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID-19, valabil pe o perioadă de 90 zile din data efectuării investigaţiei.

Persoanele care nu prezintă documentele menţionate la traversarea frontierei de stat vor fi plasate în regim de autoizolare pe o perioadă de 14 zile, vor completa obligatoriu fişa epidemiologică şi vor semna o declaraţie pe propria răspundere că vor respecta regimul de autoizolare, în locurile declarate. Regimul de autoizolare poate fi întrerupt după a 7-a zi dacă persoana în cauză efectuează un test PCR COVID-19 sau test rapid de diagnostic Ag SARS CoV-2, iar rezultatul acestuia este negativ prin act confirmat.

Tot vineri în cadrul şedinţei CNESP s-a decis elaborarea şi implementarea unor soluţii digitale pentru eficientizarea controlului respectării măsurilor de prevenire şi control a infecţiei COVID-19.

Este vorba despre certificatul digital interoperabil de vaccinare, testare şi vindecare de COVID-19, sistemul electronic de completare online a Fişei epidemiologice pentru pasageri şi călători care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova pe sens de intrare, sau aplicaţia mobilă pentru supravegherea persoanelor pentru care se instituie regim de autoizolare şi/sau tratament la domiciliu. Totodată, documentul prevede anumite restricţii privind accesul în instituţiile de alimentaţie publică în spaţii închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agrement, la festivităţi (nunţi, cumetrii, zile de naştere etc.,), la evenimente în masă (festivaluri, târguri etc.,), în centrele şi bazinele de sport. Acestea se vor organiza cu participarea vizitatorilor/spectatorilor în limita a 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 250 persoane într-un spaţiu închis, cu respectarea strictă a normelor de protecţie sanitară.

În acelaşi timp, va fi obligatorie purtarea măştilor de protecţie şi respectarea distanţei fizice de minim un metru la evenimentele publice în spaţii deschise.

Prin hotărârea CNESP au fost stabilite măsuri obligatorii de prevenire şi control a infecţiei COVID-19, la nivel naţional.

Este vorba despre purtarea obligatorie a măştilor de protecţie în toate spaţiile publice închise, inclusiv în transportul public, precum şi în spaţiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanţei fizice de cel puţin 1 metru, respectarea distanţei fizice între persoane de minim un metru, cu excepţia cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabileşte respectarea unei alte distanţe între persoane, respectarea regulilor de igienă a mâinilor şi igienă respiratorie, precum şi respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabileşte regimul respectiv.

De asemenea, persoanele fizice care se află în instituţii cu regim de carantină trebuie să respecte măsurile impuse autorităţi.

Nu în ultimul rând, cetăţenilor Republicii Moldova li se cere să-şi monitorizeze personal starea de sănătate şi să se adreseze de timpuriu medicului de familie sau instituţiilor de asistenţă medicală la apariţia simptomelor specifice COVID-19.

Sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *