O familie din Botoșani a ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară. Toți cei patru membri au mâncat eclere de la o cofetărie

O familie din județul Botoșani a ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară. Toți cei patru membri ai acesteia au mâncat eclere de la o cofetărie, apoi au început să se simtă rău.

Prăjiturile au fost cumpărate de la o cofetărie din Darabani și au fost mâncate pe 1 august. Ulterior, cei patru membri ai familiei au început să se simtă rău: au manifestat tulburări digestive, crampe abdominale, febră. Așa că au mers la spitalul din Dorohoi pentru investigații. Trei dintre acestea au fost internate pe loc.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, dar și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani au început verificările în acest caz.

În data de 06.08.2021, o echipă din cadrul DSVSA Botoșani s-a deplasat la unitatea cofetărie, înregistrată sanitar veterinar, din oraș Darabani unde a constatat că produsele vândute sunt în termen de valabilitate, fiind fabricate în data de 31.07.2021, conform avizului prezentat, produsele fiind furnizate de un laborator de cofetărie/patiserie din mun. Dorohoi, cofetăria fiind punct de lucru al acestei societăți din Dorohoi.  La unitatea cofetărie din orașul Darabani nu au fost constatate neconformități privind calitatea produsului livrat către consumatorul final. La unitatea laborator/cofetărie din orașul Dorohoi la controlul efectuat nu s-au constatat neconformități privind originea materiilor prime utilizate și a produselor finite valorificate din laboratorul cofetărie/patiserie. Din ancheta rezultă că au fost fabricate în data de 31.07.2021 un număr de 40 bucăți eclere cu ciocolată din care 31 au fost valorificate prin cofetăria Darabani și 9 prin cofetăria Dorohoi a aceleiași societăți. Verificările au relevat faptul că laboratorul cofetărie/patiserie produce sortimentele de patiserie/cofetărie în prima parte a fiecărei zile și livrarea către cele două puncte de cofetărie Dorohoi și Darabani se face în aceiași zi, imediat la finalizarea producției”, a precizat directorul DSVSA Botoșani, Mihai Țurcanu.

Pentru a descoperi posibila sursă de infecție, au fost ridicate probe din sortimentele de produse prezentate spre vânzare și au fost făcute teste de sanitație de pe suprafețele de contact, atât de la cofetăria Darabani cât și din laboratorul de cofetărie/patiserie Dorohoi, acestea fiind în lucru la laboratorul DSVSA Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *