Preot nou la o biserică din Botoșani

Foto: Doxologia

Duminică, 8 august 2021, la Parohia „Sfântul Spiridon”, părintele vicar Marian Timofte l-a instalat pe noul preot, Pavel Vitel, în locul părintelui Vasile Acatrinei, în prezența mai multor preoți și a credincioșilor din parohie.

Din sobor au făcut parte părintele protopop Petru Fercal, Pr. Teodor Mihăilă – Parohia Scînteia – misionar protopopesc la Iași III pr. Golinschi Lucian – Iași, Pr. Romeo Pavel – Parohia Pașcani Sirețel, Pr. Andrei Florariu – Parohia Belcești Hârlău, Pr. Ionuț Muraru – Parohia Slobozia Pașcani, pr. Marian Macuc – Parohia Pacea Botoșani, pr. Vasile Acatrinei și pr. Pavel Vitel.

După Sfânta Liturghie, în fața soborului de preoți și a creștinilor care au participat la slujbă, părintele vicar a dat citire Deciziei de numire a noului preot, apoi a prezentat activitatea liturgică, misionară și administrativă a părintelui Vasile Acatrinei: a fost hirotonit în 1972 la Hășmas-Arad, transferat la Bălușeni în 1975, apoi la Uspenia în 1989, și din anul 1995 a slujit la Parohia „Sfântul Spiridon”, a fost profesor la Seminar Teologic Liceal „Sfântul Gheorghe” Botoșani, a făcut reparații capitale la biserică, a pictat biserica, a pus gard, a ridicat Așezământul social, a organizat pelerinaje în Țara Sfântă și în Egipt.

După ce a vorbit despre slujirea și activitatea desfășurată de preotul Vasile Acatrinei și i-a mulțumit pentru tot efortul depus în ceea ce privește slujirea și activitatea administrativă, părintele vicar i-a îndemnat pe creștini să-l ajute pe noul paroh în misiune și, împreună cu Consiliul și Comitetul parohial, să ducă la bun sfârșit proiectele cerute. „Părintelui Vasile îi spun cuvânt din Scriptură – că ați luptat lupta cea bună, iar părintelui Pavel tot un cuvânt din Scriptură: să rostiți ca și Samuel când era cu preotul în altar – când s-a auzit strigat de Dumnezeu preotul în altar, preotul l-a îndemnat pe Samuel dacă se va mai auzi și a treia oară strigat, să spui: Vorbește, Doamne, robului tău că ascultă. Părinte Pavel, Dumnezeu v-a chemat la această slujire să pliniți cuvântul lui Dumnezeu prin chemare și să-L slujiți în continuare pe Dumnezeu și pe poporul binecredincios din această parohie”, a mai spus părintele Marian Timofte.

Părintele Vasile a mulțumit familiei și enoriașilor care i-au fost alături în toți acești ani, iar noul paroh, copleșit de primirea călduroasă făcută de enoriași, dar și de prezența părinților săi, în cuvântul său, a asigurat enoriașii că se vor ruga împreună în biserică și la casele lor, dar îi va antrena să se implice și în activitățile gospodărești, mai ales în cele ce țin de buna-rânduială a sfântului locaș și de activitatea cultural-misionară cu enoriașii: „De fapt preotul îl face văzut pe Hristos prin tot ceea ce face, cu cât râvna lui e mai mare, cu atât și prezența lui Hristos este mai deplină în el, cu cât smerenia lui este mai mare, cu atât Hristos lucrează mai vădit, mai transparent se face în el”.

El a ținut să mulțumească părinților săi, care au fost alături la ceremonia de investire, pentru că i-au întărit parcursul profesional și duhovnicesc cu rugăciuni și sfaturi, preotesei sale, Ana-Maria, și copiilor săi. Nu i-a uitat însă, nici pe acei îndrumători duhovnicești care i-au călăuzit pașii pe parcursul anilor.

Părintele Pavel Vitel a absolvit Seminarul, Facultatea de Teologie și Masterul la Iași, Doctoratul la București și a fost hirotonit în anul 2019 la Parohia Drăgușeni – Protopopiatul Iași 3. (Pr. Petru Fercal)

Sursa: Doxologia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com