Creativitatea copiilor – cum să o încurajezi și să o dezvolți?

foto: Pexels.com

Copiii sunt, în mod natural, curioși și creativi în primii ani de viață, vrând să descopere și să imite tot ceea ce se află în jurul lor. Totuși, creativitatea are nevoie și de stimuli exteriori, iar când această sarcină cade în mâinile părinților, poate fi dificil să încerci să vii cu metode noi prin care poți să le stârnești celor mici creativitatea. Reține că majoritatea aptitudinilor pe care aceștia le dobândesc sunt dobândite prin joc, așadar poți juca această carte de fiecare dată când râmâi în pană de idei.

Cum poți stimula creativitatea copilului tău

Inversează rolurile

Copiii sunt obișnuiți ca rolurile în casă să fie bine definite. Ei cei care sunt învățați și ghidați, iar părinții cei care sunt acolo să îi ghideze. Începând cu o vârstă la care poți avea deja o conversație cu copilul, în care înțelege în mare parte valorile de adevăr a lucrurilor care i se spun, poți încerca să inversezi rolurile din când în când, pentru a-l încuraja să reacționeze în situații neprevăzute. Preia din comportamentele pe care cel mic le are și aplică-le inofensiv pe parcursul zilei. Acest joc de rol este similar cu jocul cu păpușile sau figurinele, însă interacțiunea este cu totul alta când ”jucăria” are propria personalitate.

 

Alternează jucăriile pe care i le cumperi

Dacă te-ai obișnuit să îi cumperi jucării dintr-un singur loc, pentru că îi plac și s-a obișnuit cu ele, trebuie să știi că acest lucru poate încetini nivelul de dezvoltarea al creativității la copii, deoarece va ști exact la ce să se aștepte de la fiecare jucărie în parte și care este mecanismul de funcționare al acestuia. Prin urmare, jocul este limitat. Cumpără și jucării cu care nu este obișnuit, jucării de lemn de la Hippoland.ro sau jucării pe care să le construiască singur, pentru a-l provoca să caute perspective noi de joacă.

 

Pune-l să îți povestească mai multe

Adesea, părinții nu au răbdarea suficientă atunci când copiii le povestesc lucruri pe care le observă. În loc să îl repezești cu răspunsurile pe care ți le dă la întrebări de rutină, cum sunt ”Cum a fost afară la joacă?”/ ”Cum a fost la grădiniță?”, întreabă-l cât mai multe detalii despre ceea ce îți povestește deja. Prin această metodă, îl vei încuraja ca, la rândul lui, să înceapă să fie mai atent la lucrurile din jur sau chiar să înceapă să inventeze scenarii alternative pentru a veni cu un răspuns.

 

Contribuie la crearea contextelor sociale

Nu îi limita cercul de prieteni doar la copiii din cartier sau colegii de grădiniță sau de școală. Încurajează-l să se împrietenească și cu alți copii de fiecare dată când are ocazia. Schimbă ocazional locurile de joacă la care mergeți de obicei și îndeamnă-l să se joace cu cât mai mulți copii de vârsta lui sau chiar de vârste diferite. Ideile copiilor sunt ca un joc de domino, este suficient ca unul să înceapă o idee, iar continuarea ei va veni de la tot grupul.

Desigur, indiferent câte cărți de parenting și metode prin care poți să îmbunătățești abilitățile copiilor ai citi, nu va avea nici una dintre acestea soluția perfectă pentru copilul tău. Observă-i activitățile preferate, lucrurile la care răspunde mai ușor și cele de care se ține departe și lucrează din acest punct. Probabil pentru copilul tău creativitatea nu va veni din cărți de colorat sau poezii de la grădiniță, cum se întâmplă pentru unii copii, însă reține că fiecare copil este diferit, iar ritmul unuia poate fi mult diferit decât al altui copil de aceeași vârstă.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *