Valeriu Gheorghiță: „Este o greșeală să nu îmi vaccinez copilul ca să nu facă miocardită” – Ce reacții adverse au fost raportate la tinerii din România

Valeriu Gheorghiță critică vaccinarea scăzută din rândul adolescenților de 12 până la 15 ani și vorbește despre efectele, rare, de miocardită, care pot apărea. Șeful Comitetului de vaccinare a explicat că neîncrederea în vaccinare a părinților, și nu numai, nu ar fi justificată în aceste cazuri, pentru că, de fapt, riscul de miocardită este de 6 ori mai mare la tinerii care fac boala față de ce icare aleg să se vaccineze.

Rata de acoperire vaccinală anti-COVID-19 la adolescenții de 12 până la 15 ani este de 3,5%, de șase ori mai mică față de cea din cazul tinerilor de 16 până la 19 ani, a anunțat Valeriu Gheorghiță, vineri seară, la un post de televiziune.

Șeful CNCAV a amintit că, în acest moment, în România, pentru adolescenţi sunt două vaccinuri autorizate – BioNTech Pfizer şi Moderna, începând de luni.

Unul dintre factorii care au ţinut pe loc vaccinarea în rândul tinerilor a fost legat de acel semnal de inflamaţie cardiacă, miocardită. Sunt date publicate recent care arată cât se poate de clar că după infecţia SARS-CoV-2, deci după boala COVID-19, riscul de miocardită la bărbaţii tineri, sub 20 de ani, este de şase ori mai mare decât riscul de miocardită care apare după vaccinare. Deci din acest punct de vedere, dacă ne gândim că nu îmi vaccinez copilul ca să nu facă miocardită, este o greşeală”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Reacțiile adverse după vaccinarea la tineri raportate în România

Gheoghiţă a precizat că în România au fost raportate două cazuri de miocardită la această categorie de vârstă, la doi băieţi de 17 ani, ambele cazuri având evoluţie favorabilă. Cele două cazuri au fost raportate dintr-un total de persoane vaccinate în grupa de vârstă 12-19 ani.

Un alt tip de reacție adversă în rândul tinerilor a fost și Sindrom Inflamator Multi-Sistemic, care a apărut mai ales la copiii care au făcut boala, cazuri fiind raportate la noi în țară și în primul an de pandemie.

Valeriu Gheoghiţă a vorbit despre un caz, „extrem de atipic”, al unui tânăr de 22 de ani care a făcut Sindrom Inflamator Multi-Sistemic.

„Sunt cazuri extrem de rare (…) majoritatea la persoanele care au istoric de trecere prin SARS-CoV-2”, a explicat șeful CNCAV. Gheorghiță a atras atenția însă că nu s-a stabilit o cauzalitate clară între vaccin si acest sindrom.

MASCA de protecție, obligatorie și în toamnă, la școală

Gheorghiţă a afirmat că, personal, îşi doreşte ca în septembrie să înceapă şcoala cu prezenţă fizică, având doi copii de vârstă şcolară.

„Între 12-15 ani, rata de acoperire vaccinală este în jur de 3,5% şi la 16-19 ani era de circa 17-18%. Sigur că este mic (procentul celor vaccinaţi – n.red.), mizez pe faptul că mulţi sunt plecaţi împreună cu părinţii în concedii, sunt activităţile de vară, vacanţă (…) dar cred că în perioada următoare – şi acesta este mesajul nostru şi chiar astăzi am avut o discuţie cu dl Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, prin care să avem acelaşi mesaj comun, şi anume că ne dorim ca până începe şcoala ca un număr cât mai mare de părinţi, bunici să se vaccineze şi implicit să-şi protejeze copiii”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Despre măsurile care vor fi luate în școli pentru reducerea răspândirii epidemiei în toamnă, acesta a anunțat că masca de protecție va rămâne obligatorie.

„Probabil că da. Fiind vorba de spaţii închise şi aglomerări de persoane, sunt elementele importante care s-au dovedit a limita riscul de infecţie în rândul celor care stau în colectivităţi închise”, a declarat șeful CNCAV.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că este important ca părinţii şi bunicii să fie vaccinaţi, pentru că intră în contact cu mai multe persoane decât copiii.

Vaccinarea anti-COVID-19 în România a înregistrat o foarte ușoară creștere în ultimele 24 de ore. Bilanțul zilei de 30 iulie arată că aproape 16.000 de români au ales protejarea în fața coronavirusului prin vaccinare în ultima zi.

Sursa: realitatea

 

One thought on “Valeriu Gheorghiță: „Este o greșeală să nu îmi vaccinez copilul ca să nu facă miocardită” – Ce reacții adverse au fost raportate la tinerii din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *