FOTO! Caravana ”Apăr Apa” a ajuns într-o comună din Botoșani. Apa din fântâni a fost testată gratuit

Caravana ”Apar Apa” a ajuns, vineri, în comuna Cristești. Proiectul este derulat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor și are ca scop testarea gratuită a apei din fântâni.

Aproximativ 80 de teste au fost facute de reprezentatii ”Apar Apa”, iar rezultatele au fost diferite, potrivit unui comunicat al Primăriei Cristești.

De la sub 10 mg/l nitrati, ceea ce arata ca este o apa foarte buna, pana la peste 500 mg/l nitrati, ceea ce arata ca apa respectiva nu este potabila nici macar pentru animale, in schimb este foarte buna pentru udat legumele. Apa cu peste 50 mg/l nitrați nu este potabilă, deci nu mai trebuie folosită pentru consum. Nitrații nu se văd, nu au gust și nu dispar prin fierbere, ajungând să afecteze grav sănătatea celor care o consumă, în special a copiilor. Nitraţii din fertilizatorii agricoli utilizaţi în exces şi gunoiul de grajd depozitat impropriu poluează apa pe care o bem”, se precizează în comunicatul Primăriei Cristești.

În România, poluarea apelor din fântâni cu nitrați e responsabilă pentru multe cazuri de „boală albastră” la copiii nou-născuţi. În plus, poluarea lacurilor cu nutrienți duce la eutrofizare, adică la dezvoltarea excesivă a algelor care, treptat, sufocă fauna din apă.
„APĂR APA”, o iniţiativă a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, propune mai multe soluţii eficiente pentru sănătatea apelor din România, promovând astfel folosirea cu discernământ a fertilizatorilor şi depozitarea gunoiului de grajd pe platforme speciale.

Caravana Apăr Apa îşi continuă traseul național care vizează testarea gratuită a concentrației nitraților din apa din fântânile locuitorilor, puțuri sau alte surse necentralizate, şi informarea gospodarilor despre măsuri privind reducerea poluării apelor cu nitrați proveniți din surse agricole.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *