VIDEO Lucrările la Biserica Sf. Gheorghe din Botoșani vor fi finalizate mai devreme. Anunțul făcut de primarul Cosmin Andrei

Lucrările de reabilitare a Bisericii Sf. Gheorghe vor fi finalizate anul acesta. Anunțul a fost făcut, vineri, de primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, care a verificat stadiul lucrărilor împreună cu președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, și mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan.

„Lucrările sunt în grafic, așa cum a promis construtorul. Mai mult, au solicitat sume acoperitoare pentru devansarea lucrărilor, pentru finalizarea întregului obiectiv înainte de termen. Deși trebuia să fie gata această reabilitare, anul viitor, în august, avem promisiunea că se poate finaliza anul acesta până în luna decembrie”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Biserica Sfântul Gheorghe din Botoșani este o biserică ctitorită de doamna Elena Rareș (văduva domnitorului Petru Rareș) în anul 1551. Biserica Sfântul Gheorghe din Botoșani a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2015, având codul de clasificare BT-II-a-A-01942.01. Pe pisania acestei biserici se poate citi: „Elena, fiica de despot, doamna răposatului Petru voievod, a zidit acest hram în târgul Botoșanilor, în zilele domnului Io Ștefan voievod și s-a săvârșit în anul 7059 (1551) luna lui octombre.”. Clopotnița care se află în parte de nord a fost construită după demolarea celei din secolul al XVIII-lea și este asemănătoare cu cea de la Popăuți. În curtea bisericii a fost descoperit un cimitir medieval.

Arhitectura bisericii este asemănătoare cu cele construite de Ștefan cel Mare având același pronaos mărit foarte mult, acoperirea cu calotă pe pandativi, dar fără decorul de tip gotic al nervurilor ceramice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *