Valeriu Gheorghiţă: „E foarte probabil ca din septembrie să înceapă vaccinarea cu doza trei”. Primele persoane care vor fi imunizate

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, spune că din septembrie este posibil ca şi în România să înceapă vaccinarea cu doza trei. Gheorghiţă a precizat că vaccinarea cu o treia doză este interpretată greşit, acesta fiind de fapt „rapelul”. Primii care vor fi vaccinaţi cu doza trei, dacă această decizie va fi aprobată, vor fi cei care lucrează în sistemul sanitar, urmaţi de persoanele aflate în categoriile de risc, potrivit Observatornews.ro.

În momentul acesta suntem pe o pantă ascendentă a numărului de cazuri. Atrag încă o dată atenţia asupra nevoii de vaccinare a celor de peste 65 de ani. Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie de a vaccina cu doza trei, rapelul, începând cu personalul medical şi la cei care sunt vulnerabili. Cei care au trecut prin boală şi s-au vaccinat deja cu două doze nu mai au nevoie de a treia doză. Așteptăm autorizarea schemei, ne interesează datele de siguranță și imunologice. Se va administra la 8 luni distanță de la primele doze. Probabil două treimi din cei vaccinați până acum se încadrează pentru doza 3.

Pe data de 23 iulie, agenţia europeană a medicamentului a aprobat extinderea indicaţiei de administrare a vaccinului Spivax pentru grupa de vârstă 12-17 ani. Din data de 2 august Romania se va putea vaccina cu vaccinul de la compania Moderna pentru această grupă de vârstă.

În aceste zile se optimizează platforma naţională de programare care să permită începând cu data de 1 august programarea celor care doresc să se vaccineze cu vaccinul de la compania Moderna. Procedurile şi modalităţile de vaccinare sunt similare. Procedurile şi modalităţile de vaccinare sunt similare cu populaţia de peste 18 ani, practic schema de vaccinare este nemodificată constă în 2 doze administrate la interval de 28 de zile. Este importantă însoţirea minorilor la centrele de vaccinare de către reprezentantul legal.

Al doilea lucru pe care voiam să-l discutăm este legat de situaţia cazurilor confirmate de tulpina Delta la nivel naţional. Până pe data 25 iulie 2021 au fost confirmate 127 de cazuri de infecţie cu tulpina DELTA, practic cu 26 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă. Evoluţia săptămânală a proporţiei cazurilor confirmate cu variantă DELTA din numărul total al cazurilor identificate cu variante virale de îngrijorare are un trend crescător, de la o valoare de 1.55 în săptămâna 21 la peste 6.8 în săptămâna 29. Ceea ce am observat este o creştere de circa 5 ori de creştere de cazuri cu varianta virală DELTA în ultimele 8 săptămâni”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

One thought on “Valeriu Gheorghiţă: „E foarte probabil ca din septembrie să înceapă vaccinarea cu doza trei”. Primele persoane care vor fi imunizate

  1. Face aceeasi greseala. Cu a treia doza trebuie sa se vaccineze cei care vor, nu pe categorii. Eu vreau, dar vreau sa fiu prima, nu sa astept pana mi se da permisiunea ca varsta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *