Raed Arafat, precizări despre măsurile de relaxare de la 1 august. „Nu scăpăm de mască în interior”

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritățile vor stabili săptămâna următoare măsurile de relaxare valabile de la 1 august. Șeful DSU Raed Arafat anunță o posibilă schimbare de abordare a Guvernului – să se țină cont mai mult de situația de la ATI decât de numărul cazurilor.

Raed Arafat a declarat la Digi24 că în cazul în care numărul cazurilor va începe din nou să crească, autoritățile vor urmări impactul asupra sistemului sanitar, mai ales pe secțiile de terapie intensivă.

„Dacă impactul este limitat și dacă vaccinații duc la limitarea impactului pe terapie intensivă – și sper să crească numărul lor, să nu mai ajungem la cazuri critice la spital – abordarea este bună. Dacă vezi că este un impact major pe spitale și pe terapie intensivă și crește și mortalitatea și începem să intrăm într-un val cum am avut la sfârșitul anului trecut, începutul acestui an, abordarea este alta. Există această abordare, că nu mai abordăm numărul total al cazurilor, ci abordăm mai degrabă impactul pe partea de spitalizare să vedem dacă numărul total se traduce în internări masive în spital, în consum masiv de locuri la terapie intensivă sau nu, având în vedere că există un procent de vaccinați”, a explicat vineri seară Raed Arafat la Digi24.

„Cert este un lucru: nimeni nu vrea să impacteze economia la maxim, adică impactul pe economie se va dori să fie cât mai mic. Asta înseamnă ca alternative gen: da, nu intră toată lumea într-un restaurant în interior, dar vaccinații vor putea să intre sau vaccinații și testații vor putea să intre – măsuri pe care le vedem în Franța, în Grecia în unele zone – va fi posibil să se întâmple”, a mai adăugat șeful DSU.

Raed Arafat a precizat că nu va fi vorba despre o discriminare, pentru că nevaccinaților li se va da varianta testării pentru a avea acces în unele zone, cum ar fi în restaurante.

Premierul Florin Cîțu a anunțat în această săptămână că relaxarea măsurilor de la 1 august vizează în special evenimentele care au loc în aer liber și că că nu se va renunţa la purtarea măştii de protecţie în spaţii închise.

“Nu scăpăm de mască în interior, deocamdată. Sunt relaxări mai mult de evenimente în aer liber. Dar ora nu se schimbă, tot ora 2,00 noaptea va rămâne. (…) Nu sunt foarte multe relaxări. Aşa cum arată acum situaţia, mergem pe ce avem, în afară de câteva lucruri pe evenimente. Eu zic că suntem într-o situaţie foarte bună”, a declarat Florin Cîţu.

Sursa: Digi24

Se închid restaurantele pentru cei nevaccinați? Raed Arafat a precizat în ce condiții vor mai putea intra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com