Cum a fost vândută cu acte în regulă, la notar, casa unei femei fără ca ea să aibă habar

După cearta pe care a avut-o cu iubita, un tânăr ieşean a reuşit printr-un şiretlic să păcălească un notar neatent, venind aici cu o altă femeie. A reuşit astfel să vândă casa şi terenul fostei prietene, iar ulterior a şi sunat-o ca să-i povestească isprava. Dosarul abia acum a fost finalizat, deşi vânzarea a avut loc în 2014. De atunci, proprietara de drept stă în chirie. Cumpărătorul casei, deşi nu are nicio vină, a fost evacuat şi va trebui acum să lupte prin tribunale ca să vadă înapoi banii plătiţi. Amănunte despre această vânzare incredibilă, în rândurile următoare, scrie Ziarul de Iasi.

După o ceartă cu iubita, un ieşean a lăsat-o pe aceasta fără casă. În primă fază, a reuşit să obţină o procură notarială, printr-un şiretlic, prin care era împuternicit să vândă casa şi terenul din Ciurea deţinute de femeie. Culmea, a şi sunat-o ulterior pe iubită, pentru a-i povesti „bucuria“ ce i-o făcuse. Faptele s-au petrecut în 2014, dar dosarul a ajuns în instanţă abia anul trecut. Între timp, femeia a trebuit să stea în chirie.

Iată povestea!

S.D. trăia cu Mircea Patraşcu de mai bine de 8 ani, cei doi locuind în casa din satul Dumbrava a femeii. La începutul lui 2014, relaţiile dintre cei doi s-au stricat iremediabil. Femeia a plecat de-acasă la o prietenă, cu intenţia de a reveni după ce bărbatul ar fi eliberat locuinţa, fiind somat să facă asta. Timp de două luni, femeia nici nu a ieşit din locuinţa prietenei, pentru a evita o eventuală întâlnire cu Patraşcu. Pe 7 martie, S.D. şi-a făcut curaj şi a mers la Poliţie pentru a solicita sprijin în vederea recuperării cărţii de identitate şi a actelor de proprietate lăsate la domiciliu. I s-a spus să revină cu o plângere scrisă, dar, neavând pe moment bani pentru deplasare, femeia a renunţat. După încă o lună, Patraşcu s-a prezentat la un notariat, însoţit de o altă femeie, care a afirmat în fals că este S.D., legitimându-se cu cartea de identitate a acesteia. Notarul nu a sesizat că este vorba de altă persoană şi a acceptat întocmirea unei procuri, prin care S.D. îl împuternicea, chipurile, pe Patraşcu să vândă terenul de 1.022 mp şi casa. După o săptămână, casa şi terenul erau deja vândute ieşeanului G.D., sub pretextul că ar fi vorba de proprietatea viitoarei soţii a lui Patraşcu, aflată în străinătate şi care nu-şi permite să întreţină casa din ţară. La începutul lunii mai, bărbatul şi-a sunat fosta iubită, spunându-i că i-a vândut proprietatea „la nervi“. Sora lui S.D. a mers la faţa locului şi a constatat că, într-adevăr, în casă locuia altcineva, fiind în toi lucrări de renovare.

Cumpărător de bună-credinţă, scos în stradă

Plângerea depusă de femeie a avut ca urmare un dosar penal trimis în instanţă anul trecut, Patraşcu fiind acuzat de înşelăciune, uz de fals, instigare la fals privind identitatea şi participaţie improprie la fals intelectual. Bărbatul a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare, fiind condamnat la 5 ani de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Femeia ceruse ca Patraşcu să-i plătească şi 100.000 lei ca daune morale, plus 12.000 euro reprezentând chiria pe care S.D. trebuise să o plătească. Instanţa a aprobat doar plata a 30.000 de lei daune morale, dispunând totodată desfiinţarea actelor notariale întocmite în fals. Bărbatul a declarat apel împotriva sentinţei, acesta intrând joi pe rolul Curţii de Apel. Cumpărătorul păcălit, deşi nu pare a avea nicio vină, va trebui la rândul său să se adreseze instanţei, în încercarea de a-şi recupera banii plătiţi pentru casa pe care a pierdut-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *