Mihaela Huncă (Pro România), mesaj de Ziua contabilului: Contabilitatea este jumătate știință exactă, jumătate artă

Fostul deputat Mihaela Huncă, care conduce Departamentul de educație al Pro România, a transmis un mesaj de Ziua contabilului, pe care vi-l prezentăm integral:

„Începuturile contabilităţii se confundă cu cele mai vechi forme de organizare umană. Încă din antichitate existau sisteme de administrare a posesiunilor şi există mărturii că egiptenii, fenicienii, grecii şi romanii utilizau un model de registre de contabilitate. Răbdare, pasiune pentru cifre, adaptabilitate, învăţare şi perfecţionare continuă. Aşa arată, pe scurt, portretul profesiei de contabil.
În opinia mea, contabilul este un doctor pentru sistemul financiar, care mereu caută remedii și soluții pentru a genera plus-valoare în economie  Toți mergem la școală pentru a învăța să muncim pentru a face bani. Contabilul este cel care îi învață pe antreprenori cum să facă banii să lucreze pentru ei.

Contabilitatea este jumătate știință exactă, jumătate artă. Știință pentru că trebuie să respecți legile contabile și fiscale, iar artă pentru că trebuie să știi cum să le aplici. Companiile, ca și persoanele fizice, doresc să fie admirate, considerate puternice, lideri de piață. Dar cel mai mult își doresc să fie profitabile, iar acest lucru îl poate face doar un contabil.
De multe ori este gresit abordat rolul contabilului sau cel puțin limitat la cel de depunere a declarațiilor fiscale. Rolul contabilului este mult mai cuprinzător decât atât. Contabilul este cel care te ajută să înțelegi ce se întâmplă cu firma ta, să traduci în profit sau pierdere acțiunile pe care le întreprinzi, te ajută să optimizezi costuri, să previzionezi fluxul de numerar, să calculezi marjele de profit sau punctul la care nu obții nici profit si nici pierdere. Te ajută să îți întocmești un buget și să îl urmărești, să îți îndeplinești obiectivele.

În concluzie, contabilul nu este doar un colaborator care să asigure conformarea legală, ci este un partener care te ajută să crești din punct de vedere financiar.
Cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani a profesiei de contabil în țara noastră vă urez „La mulți ani”, să aveți parte și să vă bucurați de prestigiu și respect permanent în societate pentru că sunteți veriga principală a relației dintre autoritățile financiare ale statului și companiile private. 

Cu respect, Mihaela Huncă- Pro România Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *