Câți bani câștigă un preot în România. „În ziua de Sf. Vasile și de Bobotează cred că am strâns undeva la 3.500 Euro. Poate vi se pare mult, dar…”

Subiectul salariilor din rândul personalului cultelor religioase din România este unul controversat. Un număr mare de români în special din zona rurală le iau apărarea slujitorilor Domnului, susținând că munca lor este foarte importantă pentru comunitate și nu numai, potrivit playtech.ro.

Preoții în funcții înalte au parte de un salariu mai mult decât frumos pentru postul pe care îl ocupă, în funcție de parohia pe care o dețin. Un preot ieșit de pe băncile facultății câștigă un salariu net sub 2.000 de lei.

Cei cu vechime se bucură de o sumă de peste 2.000 de lei, dar cu toții își pot majora veniturile, ajungând în cele din urmă să câștige cât un demnitar. De asemenea, alți bani provin din sărbătorile creștine extrem de importante pe care preoții le încasează scump pentru că lumea le oferă bani acestora pentru sfințirea caselor.

Un preot din județul Argeș a subliniat că românii au acest obicei, deși preoții nu cer: „Preoții nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alții ne dau și carne, cârnați sau sticle cu băutură mai acătări.

Încă nu am făcut un calcul exact, dar în ziua de Sf. Vasile și de Boboteaza cred că am strâns undeva la 3.500 Euro. Poate vi se pare mult, dar să știți că așa mai compensăm și noi veniturile mici de peste an”, a mărturisit acesta.

Mergând la funcțiile mai înalte, un episcop poate câștiga peste 5.000 de lei, un mitropolit suma de 7.500 de lei, iar un Patriarh poate ajunge la peste 8.000 de lei. Un preot debutant cu studii superioare va putea primi până în anul 2022 de salariul de 3.700 de lei brut, un preot de gradul II și cu studii superioare va primi 3.900 de lei, iar un preot definitiv cu studii medii va putea primi 3.650 de lei brut.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va avea același salariu ca președinții celor două Camere ale Parlamentului – 5.517 de lei brut. Conform unui document publicat de Ministerul de Finanțe pe data de 3 decembrie a lui 2018, suma totală din dreptul salarizării personalului de cult s-a ridicat la 475.6 milioane de lei.

  • Cult Lege 153/2017

A. Salarii de bază pentru personalul clerical încadrat în unitățile bugetare
B. Indemnizațiile personalului din conducerea cultelor recunoscute și a unităților centrale de cult, asimilat celui încadrat pe funcții de demnitate publică
C. Personalul din conducerea cultelor și a unităților de cult, altul decât cel asimilat funcțiilor de demnitate publică

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *