Regatul păsărilor. Paradisul ascuns din județul Botoșani

În judeţul Botoşani se află adevărate paradisuri acva-faunistice, locuri ce găzduiesc zeci de specii de păsări şi de animale. O bună parte a acestor specii sunt protejate prin lege, iar unele iazuri au devenit casa unor păsări rare, cu puţine exemplare la nivel mondial.

La prima vedere, judeţul Botoşani nu pare foarte ofertant din punct de vedere turistic şi faunistic, fiind eclipsat, ca renume, de judeţele vecine din nordul Moldovei. Dincolo de aparenţe şi de preconcepţii, judeţul Botoşani este un paradis ascuns al păsărilor, un festival al naturii pe care puţini şi l-ar putea imagina în acest colţ de ţară.  Prin numărul mare de arii protejate, iazuri, râuri sălbatice şi păduri seculare, Botoşaniul este o adevărată comoară acva-faunistică, cu un potenţial turistic uriaş, destinat mai ales iubitorilor de natură sălbatică şi de peisaje pitoreşti, scrie Adevarul.

Conform specialiştilor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, în judeţul Botoşani sunt 14 situri „Natura 2000“ sau arii naturale protejate de interes comunitar, cu o suprafaţă totală de peste 48.940 de hectare. Adică 10% din teritoriul judeţului Botoşani îl reprezintă ariile protejate, inclusiv cele de importanţă europeană, unde trăiesc specii rare, precum barza neagră.

Botoşaniul este un loc unde te poţi ascunde de civilizaţie când devine prea apăsătoare. Fugi în lunci, pe lângă iazuri, în nişte păduri pe care credeai că le poţi vedea doar la televizor în documentare. Intri într-o lume ireală, unde auzi doar susurul apei, cântecul păsărilor, foşnetul frunzelor. Muzica naturii… Este o lume fascinantă pe care mulţi o ratează fiindcă nici nu ştiu măcar că există“, spune Marius Damian, un tânăr botoşănean pasionat de călătorii în natură.

Conform datelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în judeţul Botoşani trăiesc aproape 200 de specii de păsări protejate prin lege, la care se adaugă cele rare la nivel mondial. Propriu-zis, conform datelor oficiale, Botoşaniul este un regat al păsărilor de apă, o deltă a nordului.

Cele mai multe specii de păsări protejate trăiesc în zona Lacului Stânca-Costeşti. Este un lac de acumulare amenajat pe râul Prut, în anii ’70, pentru a proteja toată lunca – de la Botoşani şi până la Galaţi – de inundaţiile catastrofale care făcuseră secole de-a rândul ravagii. Lacul s-a format propriu-zis prin zăgăzuirea râului cu barajul de la Stânca. În mai puţin de un deceniu, aici şi-au făcut sălaş nu mai puţin de 178 de specii de păsări, iar natura a cucerit totul, modelând un peisaj acvatic rar prin frumuseţe şi prin importanţă.

„Avifauna din perimetrul lacului de acumulare este constituită din 178 de specii de păsări, unele cu apariţii neregulate, altele fiind prezente în timpul pasajului şi, mai ales, iarna. Lacul de acumulare este un important cartier de iernare a păsărilor sălbatice din bazinul românesc al Prutului. Totodată, este un important loc de popas pentru păsările de apă în timpul migraţiei, putând fi observate regulat stoluri mari de raţe, gâşte, pescăruşi, lişiţe, cufundari şi multe altele“, precizează specialistul APM, Magdalena Obadă.

Pe lângă frumuseţea locului, lacul de la Stânca are o importanţă ştiinţifică extraordinară, fiind un adevărat paradis al ornitologilor. Aici se află 59 de specii de păsări protejate prin lege la nivelul Uniunii Europene. Printre acestea se numără şi cufundarul polar, egreta mică, egreta mare, gâsca cu gât roşu, şorecarul încălţat, raţa cu ciuf, corcodelul cu gât roşu, lebăda de vară, pescăruşul pontic, ferestraşul moţat, prigoria, vânturelul roşu, pescăruşul râzător, corcodelul mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *