Schimbări la Bacalaureat, anunțate de Klaus Iohannis: Doresc un examen care să poată evalua corect capacitatea absolvenților

Klaus Iohannis a anunțat structura noului Bacalaureat la finalul consultărilor pe marginea proiectului „România Educată”. Astfel, Bacalaureatul va fi bazat exclusiv pe competențe și va rămâne obligatoriu pentru studiile universitare. Președintele a explicat și ce se va întâmpla cu colegiile terțiare non-universitare, pentu formarea tehnicienilor, colegii ce vor putea funcționa în universități.

„Noul bacalaureat, deschis tuturor și bazat pe competențe, este o altă componentă importantă a „României Educate”. Îmi doresc un examen care să poată evalua corect capacitatea absolvenților de a se descurca în societate și în viață, în general. Un absolvent de liceu, indiferent de profil, trebuie să poată înțelege problemele puse de schimbările climatice sau utilitatea vaccinurilor. Asta înseamnă să ne asigurăm că cetățenia activă nu rămâne doar un deziderat declarativ. În ceea ce privește funcționarea colegiilor terțiare non-universitare, care pot funcționa în universități, dar nu au rang de studii universitare, vreau să fac câteva precizări pentru o înțelegere corectă. Această formă de învățământ, care funcționează și astăzi, nu se substituie învățământului universitar. Formarea profesională pentru a permite certificarea la nivel de tehnician este cerută de piața muncii și este deschisă tinerilor care nu au susținut sau nu au promovat examenul de bacalaureat sau adulților care doresc să avanseze profesional cu ajutorul unei pregătiri suplimentare, de nivel 5 de calificare. Ea nu conferă acces în învățământul superior fără promovarea examenului de bacalaureat. Mai pe scurt, bacalaureatul rămâne obligatoriu pentru studiile universitare, adică pentru licență, masterat și doctorat, indiferent de domeniul de studiu”, a anunțat Klaus Iohannis.

Președintele a vorbit miercuri despre principalele modificări din sistemul de educație din România după consultările finale pe marginea proiectului său „România Educată”.La nivelul învățământului primar și gimnazial, structura va rămâne aproape aceeași, schimbări vor fi la nivelul învățământului liceal, astfel că admiterea la liceu se va putea face înainte de evaluarea națională, printr-un examen suplimentar.

Președintele României a anunțat miercuri formarea unui grup transparticic pentru trecerea la aplicarea și implementarea proiectului. Șeful statului a precizat că proiectul „România Educată” va fi asumat de Guvern și coaliție, prin adoptarea unui Memorandum chiar săptămâna viitoare. De asemenea, Iohannis a menționat că multe proiecte din „România Educată” vor fi finanțate inclusiv cu fonduri din Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR).

Sursa: Realitatea net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *