Botoșănean trimis în judecată după ce a fost angajat ilegal la o primărie. Primarul, viceprimarul și secretarul, anchetați și ei de DNA

Botoșăneanul Stelian Mețler, în vârstă de 69 de ani, a fost trimis în judecată de procurorii DNA după ce a fost angajat ilegal la o primărie din județul Suceava. Printr-o manevră făcută împreună cu conducerea primăriei, acesta s-a angajat la unitatea administrativ teritorială din Vatra Moldoviței, doar pentru a putea fi detașat ulterior la Apele române.

Primarul Virgil Saghin este cercatat pentru comiterea a douã infracþiuni de abuz în serviciu, viceprimarul Gabriel Niga, tot pentru abuz în serviciu, iar Ana Boca, secretar general al comunei pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.

Totodată, a fost trimis în judecată și Petru Avram, director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, pentru abuz în serviciu, Simona Elena Burlacu, fostă Iancu, și Stelian Mețler, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, Saghin Virgil, Niga Gabriel și Boca Ana, în calitate de primar, viceprimar, respectiv secretar general al comunei Vatra Moldoviței, ar fi angajat în mod nelegal, în cadrul primãriei pe care o conduceau,  pe Stelian Mețler (consilier IA la Compartimentul „Protecția mediului” din cadrul aparatului de specialitate al primarului) și Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena (administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului).

Angajările, făcute la 22 iunie 2020 în cazul lui Mețler Stelian, respectiv 16 decembrie 2020 în cazul lui Burlacu (fostã Iancu) Simona-Elena, ar fi fost doar unele formale și superficiale, lipsite de conținut și fãrã scop legal, ci doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpați vocația pentru a îndeplini condițiile detașãrii la ABA „Prut-Bârlad”.

„Pe lângã caracterul formal și fictiv, aceste angajãri s-ar fi realizat în baza unor proceduri derulate în mod abuziv și cu încãlcarea prevederilor legale în domeniu (prevãzute de Codul administrativ, Codul muncii etc). La câteva zile de la angajare, respectiv la 30 iunie și 22 decembrie 2020, inculpații Saghin Virgil, Niga Gabriel și Boca Ana ar fi aprobat detașarea inculpaților Meþler Stelian și Burlacu Simona-Elena la Administraþia Bazinalã de Apã (ABA) „Prut-Bârlad”. Aceste detașãri s-ar fi fãcut cu aprobarea directorului Administraþiei Bazinale de Apã (ABA) „Prut-Bârlad”, inculpatul Avram Petru, care i-ar fi încadrat pe cei doi inculpați pe posturi de ingineri, deși aceștia nu aveau studii de specialitate în domeniul respectiv. Prin aceste demersuri, cei doi „ingineri” ar fi obținut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal, în sumã totalã de 53.385 lei (Mețler Stelian – 46.968 lei și Burlacu (fostã Iancu) Simona-Elena – 6.417 lei). În cauzã s-au dispus mãsuri asigurãtorii fațã de cinci inculpați”, spun procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *