Ajutoarele sociale vor crește anual din 2022

Ajutoarele sociale, precum indemnizaţia de şomaj, ajutorul pentru încălzire sau venitul minim garantat, vor fi majorate în fiecare an, după ce Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede indexarea anuală a indicelui în funcție de care sunt calculate aceste beneficii. Acest indicator nu a mai fost majorat de 13 ani.

Indicatorul social de referință (ISR), în raport cu care sunt calculate toate prestațiile sociale, va fi indexat anual, cu rata medie a inflației din anul precedent, potrivit proiectului adoptat miercuri de Parlament. Măsura se va aplica de anul viitor. În prezent, ISR are valoarea de 500 de lei, același nivel din 2008.

Indicatorul social de referinţă este definit în legislaţie drept unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti – cu excepţia indemnizaţiei de şomaj – suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj în vederea încadrării în muncă a anumitor categorii de persoane.

„Valoarea indicatorului social de referință se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică. În situația în care rata medie anuală a inflației are valoare negativă, se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referință”, arată proiectul de lege adoptat.

Acest lucru va fi valabil doar dacă rata anuală a inflaţiei are, în anul anterior, o valoare pozitivă. În schimb, dacă aceasta va fi negativă, atunci se păstrează ultima valoare a ISR.

Măsura se va aplica astfel de la 1 martie 2022.

Sursa: economedia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *