Botoșăneanca de la Avocatul Poporului, repusă în funcție după o decizie a Curții Constituționale a României

Inquam Photos

Curtea Constituţională a României a stabilit că este neconstituţională revocarea botoșănencei Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului. Astfel, aceasta urmează să îşi reia poziţia după publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

„Curtea a reţinut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancţiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare şi după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea şi să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanţe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condiţiile art.21 din Constituţie referitor la liberul acces la justiţie”, se precizează într-un comunicat al Curții Constituționale a României.

După ce botoșăneanca Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului, aceasta a decis să dea în judecată Parlamentul României, la Curtea de Apel București. Data în care va avea loc ședința este 2 iulie.

Pe data de 17 iunie, Renate Weber a dat în judecată Senatul și Camera Deputaților, după ce a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului. Cu toate acestea, acțiunea este inadmisibilă, dar deschide o cale spre CEDO, din cauza unei lipsei unei căi de atac pe plan național, în cazul unei soluționări negative la Curtea Constituțională a României (CCR).

Amintim că Renate Weber a fost revocată din funcție miercurea trecută, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR-PLUS și UDMR.

Potrivit Capital.ro, după ce a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului, Renate Weber a declarat că  intrat în coliziune cu guvernul condus anul trecut de Ludovic Orban, când acesta a dat o OUG prin care se permitea accesul la fonduri publice spitalelor private: „Acum se încearcă același lucru”.

Mai mult decât atât, Comisia de la Veneția cere explicații  preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în legătură cu revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber.

Parlamentul României, dat în judecată de o botoșăneancă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *