Un val de aer fierbinte lovește România. Temperaturi de 40 de grade în următoarele zile

canicula botosaniDupă ce România a fost lovită de un ciclon din Marea Neagră, acum, un val fierbinte african va lovi întreaga țară. Valul de aer va aduce cu el inclusiv praf saharian, iar temperaturile vor înregistra chiar și 40 de grade la umbră. Meteorologii trag un semnal de alarmă. Vremea o ia razna complet. După ploi torențiale, furtuni și vijelii, urmează câteva zile de caniculă. Potrivit ultimelor informații, un val fierbinte african lovește România în cursul zilei de marți, aducând cu el praf saharian, dar și temperaturi de până la 40 de grade celsius, la umbră.

Treptat, canicula urmează să pună stăpânire pe întreaga țară, iar românii vor resimți un dinsconfort termic accentuat din cauza umezelii mari din aer. Potrivit meteorologilor, vor exista temperaturi cu 10 grade mai mari decât normalul perioadei, iar copiii și cei care suferă de boli cronice vor fi cei mai afectați, scrie Capital.ro.

”În vestul țării, temperaturile sunt cu 10 grade mai ridicate față de normalul perioadei. Oamenii trec cu greu de la răcoarea ploilor, la cuptorul lunii iulie.

În Capitală, indicele temperatură-umezeală este ridicat, de peste 75. Cei care resimt cel mai mult disconfortul termic sunt copiii, persoanele vârstnice, dar și cele cu boli cronice”, susține Alma Gabriela Kosa, medic specialist farmacologie clinică.

Vremea haotică este periculoasă pentru organism

În acest context, medicii trag un semnal de alarmă. Alma Gabriela Kosa susține că aceste schimbări bruște de temperatură sunt periculoase pentru organism, iar anumite medicamente ar putea schimba starea pacienților.

”Toate bolile cardiovasculare beneficiază de un beta-blocant sau de un diuretic. Aceste medicament influențează capacitatea de termoreglare a pacientului. La nivelul sistemului nervos central ar fi vorba de antidepresive și nu în ultimul rând cele care tratează anumite afecțiuni endocrinologice”, a mai adăugat Alma Gabriela Kosa.

De menționat este faptul că spre deosebire de verile de până acum, canicula din următoarele zile va fi resimțită și mai greu decât în mod obișnuit. Umiditatea mare face aerul insuportabil, iar la o temperatură de 30 de grade în termometre și umiditate de 60%, temperatura resimțită va fi de 40 de grade.

Elena Mateescu, directorul ANM anunță că de miercuri și joi această creștere a temperaturilor se va resimți, iar pe lângă acest lucru, România se va afla și sub un val puternic de furtuni.

Ploile nu se vor opri în ciuda temperaturilor ridicate în mai multe zone din țară, susține directorul ANM. În ceea ce privește vremea din Capitală, Elna Mateescu anunță că bucureștenii se vor confrunta cu temperaturi de până la 40 de grade, la umbră.

”Sunt așteptate temperaturi în creștere de la o zi la alta. Mâine vorbim de o extindere a ariei în care să avem temperaturi maxime mai mari de 35, 36 posibil 37 de grade Celsius și ITU peste 80 de unități, adică vorbim de Banat, Crișana de Sud, vestul Olteniei.

Miercuri și joi și chiar și vineri vorbim de temperaturi chiar mai mari posibil 38 la nivel local chiar 39 de grade Celsius și cu siguranță indicele de disconfort termic va fi unul mult mai ridicat.

Zonele vizate sunt Banat Crișana Sud vestul Olteniei după care miercuri joi și vineri cu extindere și în restul țării mai ales în partea de Sud a țării.

Posibil să înregistrăm furtuni puternice, este posibil să înregistrăm la nivel local cantități de precipitații ce pot depăși în continuare 25-50 de l/mp pe secvențe foarte scurtă de timp, posibil să fie însoțite de descărcări electrice.

Nu ultimul rând de vijelii și căderi de grindină pentru că până vineri seară la ora 22:00 ne vom afla sub incidența unei informări meteorologice ce vizează fenomene de instabilitate atmosferică accentuată și disconfort termic accentuat.

Joi şi vineri vom înregistra şi în București caniculă cu temperaturi de până la 40 de grade la umbră”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, pentru Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *