Lucian Trufin: „PNL și USR dau mână liberă speculanților și fondurilor de investiții, să cumpere pământul românesc!”

Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, senatorul botoșănean Lucian Trufin, atrage atenția și se opune inițiativei legislative de modificare a Legii 17/2014, semnată de parlamentarii USR și PNL, care relaxează nejustificat vânzarea terenurilor agricole. Legea în cauză a fost modificată în anul 2020 de către Partidul Social Democrat pentru a opri specula imobiliară cu terenuri agricole. Varianta propusă de social-democrați favoriza micii fermieri interesați să achiziționeze teren la ei acasă și înlătura concurența neloială a fondurilor de investiții, dispuse să cumpere teren cu nemiluita.

Realitatea ne arată că în România, datorită unei legi permisive, aproximativ 40% din terenurile extravilane s-au vândut  către străini, afectând în mod direct fermierii români, care cer acum modificarea imediată a legii noi. Mai mult, însăși Uniunea Europeană trage semnale de alarmă asupra pericolului generat de înstrăinarea pământului național, fiind pe aceeași direcție cu eforturile depuse în ultimii doi ani ai mandatului trecut de parlamentarii  PSD, pentru modificarea legii. Această lege  trebuia sa fie aplicată în România începând cu data 8 februarie a acestui an  și să își producă până acum efectele”, a declarat senatorul Lucian Trufin.

Specula cu terenurile agricole și presiunea imensă asupra prețului de achiziție al acestora au fost principalele argumentele ale social – democraților atunci când au introdus criteriile de eligibilitate pentru a cumpăra teren agricol în România.

 “ Toate modificările și restricțile pe care le-am inserat în textul legii cu privire la stabilirea dreptului de preemțiune, respectiv a domiciliului pe teritoriul național, precum și cele legate de impozitarea cu 80% la revânzarea terenurilor, vizau stoparea vânzării terenurilor din punct de vedere speculativ și imobiliar, dar din păcate au fost eliminate prin inițiativa legislativă depusă în Parlamentul României de senatorii și deputații PNL și USR a mai declarat senatorul botoșănean.

Modificările actuale propuse de partidele aflate acum la putere îi vor lăsa pe fermieri mici și mijlocii români fără posibilitatea de a se dezvolta la ei acasă, sau îi vor strivi sub presiunea exercitată de cei cu bani mulți, pentru care câteva mii de euro în plus la achiziționarea unui teren agricol  echivalează cu comisionul perceput de notarii publici.

 Este de-a dreptul alarmant că această inițiativă a trecut tacit de Senatul României prin complicitatea unor membrii de seamă ai PNL. Aceștia au votat prin prisma viitoarelor foloase pe care le vor putea obține prin profesia pe care o exercită, ca spre exemplu cea de notar public, fără mai dezbate raportul comisiei de agricultură care a adus amendamente la această inițiativă. Românii trebuie să știe că pentru liberali valoarea pământului țării este mai mică și mai puțin importantă decât comisioanele care le încasează notarii publici, a conchis senatorul PSD Lucian Trufin.

Sursa: comunicat PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *