Ciclon de proporții anunțat de metorologi! Urmează căderi masive de precipitații

Foto: Iulian Dolhăscu

Un ciclon care se va forma în Marea Neagră va ajunge și în România, în partea de est, acolo unde se vor înregistra mari căderi de precipitații și vânt puternic. Un ciclon va lovi România, vineri, 18 iunie, în partea de est și va aduce cu el ploi foarte puternice și vânt extrem. Acest ciclon se va forma în Marea Neagră, după cum anunță siteul meteoradar.ro.

România va fi lovită, vineri, de un ciclon care se va forma în Marea Neagră

În noaptea dinspre joi, 17 iunie și vineri, 18 iunie, deasupra Ucrainei și apoi a Mării Negre se va forma un ciclon, care vineri va ajunge deasupra estului României, precum și a sudului Republicii Moldova.

Astfel, mai ales în prima parte a zile, dar și pe parcursul zilei de vineri, în Dobrogea vântul va ajunge la rafală la o intensitate de 75-90 km/h iar ochiul furtunii va fi în largul litoralului românesc. În sud-estul țării intensitatea vântului la rafală va atinge 50-65 km/h.

Precipitații masive aduse de ciclon

Ciclonul va aduce, de asemenea, precipitații puternice, precum și furtuni. În Dobrogea, cantitatea de precipitații va fi de 10-20 l/mp, iar în estul țării între 0,5-5 l/mp, local până la 10l/mp.

Precipitațiile se vor întinde pe parcursul zilei de vineri și în restul țării și vor fi însoțite local de descărcări electrice. Evoluția ciclonului pe harta vântului interactivă poate fi urmărită din aplicația gratuită Meteo&Radar România.

Vremea se încălzește începând de astăzi

Astăzi, vremea se va încălzi în cea mai mare parte a teritoriului. În jumătatea de est a țării și la munte vor fi în continuare perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică accentuată: averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii.

În intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă, local, de 25…30 l/mp și pe spații mici 40…50 l/mp, iar prin acumulare se vor depăși 70…80 l/mp. În restul țării cerul va fi variabil, iar înnorări, averse și descărcări electrice vor fi pe suprafețe mici; vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 de grade pe litoral și 31 de grade în Oltenia, iar cele minime între 9 și 17 grade, cu cele mai ridicate valori în Dealurile de Vest.

Sursa: Capital.ro

Bilanț trist al inundațiilor la Botoșani. Două familii cu șase copii, nevoite să părăsească casele din cauza apelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *