Coordonatoarea Departamentului Educație de la PRO România, Mihaela Huncă: Să spunem un nu hotârât exploatării copiilor prin muncă!

Coordonatoarea Departamentului Educație de la PRO România, Mihaela Huncă, a lansat, marți, un apel către autorități să intervină pentru stoparea fenomenului de exploatare a copiilor prin muncă. Huncă susține că „problematica drepturilor copiilor trebuie să fie o preocupare constantă și să devină un punct strategic pe agenda politică națională”.

“Copiii sunt și trebuie sa rămână o prioritate, iar copilăria este o perioadă a vieții care trebuie dedicată dezvoltării si educației, nu muncii. De aceea, eliminarea efectivă a exploatării muncii copiilor trebuie să fie unul dintre cele mai urgente deziderate ale momentului.  La 12 iunie a fost marcată Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor. Cu această ocazie vreau să atrag atenția asupra dimensiunii acestui fenomen și asupra măsurilor care trebuie luate pentru a elimina această practică”, declară Mihaela Huncă.

Potrivit fostului deputat, în țara noastră, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului a publicat mai multe statistici conform cărora, peste 13.500 de copii au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi în diverse moduri, aproape toţi în familie. Cei mai mulți dintre acești minori au vârste cuprinse între 10 ani și 13 ani.

“Nu toate formele de muncă pe care le desfășoară copiii pot fi considerate ,,exploatare prin muncă”; există forme de muncă acceptabile, care îi responsabilizează pe copii și îi pregătesc pentru viața de adult, dar și forme grave de muncă, cele care le răpesc posibilitatea copiilor de a crește și a se dezvolta în concordanță cu vârsta lor. Ce e mai grav este faptul că exploatarea copiilor prin muncă a devenit, pentru mulţi, normalitate, mai ales în mediul rural. Este din păcate un fenomen amplu, la care de obicei instituțiile statului nu au reacție.  În realitate, în special din cauza sărăciei şi ignoranţei părinţilor, mulți copii, chiar și din mediul urban, ajung să muncească la nivelul unor adulţi, fără ca nimeni să sesizeze acest lucru. De multe ori, chiar părinţii sunt sursa unor astfel de probleme: crescuţi la rândul lor într-un mediu similar, îşi condamnă, fără să ştie, copiii, când îi expun la munci grele, de la vârste fragede. În aceste  situaţii, statul ar trebui  să intervină, cu atât mai mult cu cât munca în condițiile nepotrivite cu vârsta copiilor are consecinte negative asupra dezvoltării fizice si psihice a acestora, punând în pericol respectarea drepturilor lor. Reamintesc guvernanților, reprezentanților instituțiilor abilitate că avem obligația să ne preocupăm de respectarea, promovarea şi exercitarea drepturilor copilului pentru o dezvoltare deplină şi  armonioasă a personalităţii fiecărui minor”, a afirmat Mihaela Huncă de la PRO România.

One thought on “Coordonatoarea Departamentului Educație de la PRO România, Mihaela Huncă: Să spunem un nu hotârât exploatării copiilor prin muncă!

  1. Corect.
    In schimb copiii pot fi dusi, la ordin, sa presteze in favoarea partidelor.
    Sau nu erati voi la guvernare cand inghetau de frig la vizitele primului ministru ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *