Autoritățile anunță valul 4 al pandemiei COVID-19. Când să ne așteptăm la el

În ciuda relaxarii restrictiilor si a mobilitatii tot mai mari a romanilor, autoritatile atrag atentia ca pandemia COVID-19 e departe de a se fi incheiat. Un al patrulea val al pandemiei este inevitabil, fiind asteptat in toamna acestui an.

Intensitatea acestuia depinde insa de numarul de persoane vaccinate de la noi din tara si de numarul celor care sunt imunizati impotriva noului coronavirus dupa ce au trecut prin boala.

“Ne asteptam la un val 4 si durata si intensitatea valului 4 depind de cat de bine vom fi protejati la nivel de colectivitate. Tocmai de aceea, e important sa intelegem ca nu a trecut aceasta pandemie, virusul este in continuare circulant si riscul tulpinilor virale mutante este crescut, atata vreme cat inca avem populatie susceptibila la boala”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare impotriva COVID-19.

Cand se va ajunge la imunizarea colectiva

Imunizarea colectiva e singura solutie, spune si profesorul Emilian Popovici, vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie. Medicul a explicat, pentru Ziare.com, ca proiectiile sunt dificil de facut in contextul in care situatia este intr-o continua dinamica. Totusi, epidemiologul arata ca mobilitatea romanilor si perioada vacantelor poate culmina cu o crestere a numarului de cazuri noi de COVID-19 in toamna.

“Teoretic, daca nu o sa reusim sa avem 60% din populatie imunizata la sfarsitul toamnei, asta insemanand sfarsitul toamnei si inceputul iernii, atunci exista aceasta posibilitate de a avea un val patru, dar fara sa putem preconiza cat de amplu va fi el. Oricum, in acel moment vom avea un procent semnificativ de populatie imunizata prin vaccinare si vom avea si un procent semnificativ de populatie cu imunitate post-infectioasa“, a declarat profesorul Emilian Popovici.

Conform acestuia, procentul de vaccinati scade rata de transmisibilitate.

Sursa: ziare.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com