Ideea unor copii din Botoşani. Au cules plante medicinale şi le-au pus în săculeţi făcuţi de ei, pe care i-au vândut pentru a face rost de bani pentru nevoiaşi

Elevii şi profesorii unei şcoli de la ţară au făcut o acţiune umanitară inedită. Au cules şi procesat plante medicinale din pădure, le-au ambalat în săculeţi personalizaţi şi le vând pentru a oferi cadouri bătrânilor nevoiaşi şi copiilor orfani.
Comuna Todireni se află în judeţul Botoşani, la 50 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ. Este o comunitate cu mulţi oameni nevoiaşi, izolată şi abandonată de agenţii economici mai ales din cauza drumurilor proaste.

Chiar dacă de multe ori abia fac faţă zilei de mâine, oamenii din Todireni se străduiesc să-şi dea copiii la şcoală şi pe deasupra să-i înveţe emapatia.  Iar cel mai bun exemplu este un târg pe care copiii din Todireni l-au pus pe picioare pentru a strânge bani pentru bătrânii bolnavi şi nevoiaşi, precum şi pentru copiii orfani.  Au strâns timp de o lună de zile plante medicinale din pădure, le-au procesat prin metode tradiţionale şi apoi le-au ambalat în săculeţi sau plicuri personalizate.

Le-au scos la vânzare şi cu banii strânşi în loc să-şi cumpere dulciuri de 1 Iunie vor să-i doneze vârstnicilor lăsaţi în grija statului de la Unitatea de asistenţă medico-socială de la Suliţa, comuna vecină, dar şi orfanilor.

În comuna Todireni funcţionează cel mai mare unitate şcolară dintr-o zonă care cuprinde cel puţin 5 comune. La Liceul din Todireni învaţă de la copii de grădiniţă până la elevi de liceu şi cursanţi ai şcolii profesionale.

Toţi sunt copii de la ţară, veniţi din comunele învecinte sau din localitate. Deşi o şcoală de ţară, izolată din cauza infrastructurii şi a depărtării de centrele urbane, Liceul din Todireni este campion la accesarea de proiecte educaţionale, atât prin platforme europene precum Erasmus plus, fie prin colaborări cu organizaţii din ţară. Scopul este oferirea unei şanse la educaţie copiilor din această zonă săracă

Ultimul proiect derulat de Liceul din Todireni este unul de suflet, spune conducerea şcolii menit să-i înveţe pe elevi altruismul şi întrajutorarea. Proiectul se numeşte ”Viaţa la ţară altfel” şi este realizat în colaborare cu fundaţia clujeană ”Noi Orizonturi”.  Propriu-zis, ajutaţi de profesori, elevii şi preşcolarii din Todireni, au muncit pentru organizarea unui târg menit să facă rost de bani pentru bătrânii bolnavi şi nevoiaşi de la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială din Suliţa, tot o comună botoşăneană.

Iniţiativa unei astfel de acţiuni aparţine fundaţiei din Cluj, dar ne-au lăsat libertatea să ne organizăm şi ne desfăşurăm cum credem de cuvinţă”, adaugă Hemen.

Citeste mai mult: adev.ro/qu7jjv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *