În ce condiții se redeschid spitalele pentru pacienții non-COVID. Ministrul Sănătății a anunțat cele două etape

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a anunțat că spitalele vor fi redeschise pentru pacienții non-Covid în două etape și în funcție de incidența cazurilor din fiecare județ și de numărul de paturi ocupate din fiecare unitate sanitară.

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a anunțat că a trimis spre publicare la Monitorul Oficial modificări la Ordonanța 434, care reglementează planul de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă. Conform ministrului, aceste modificări au scopul de a asigura o asistență medicală adecvată pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, dar și îmbunătățirea asistenței medicale acordate pacienților non-COVID.

Redeschiderea spitalelor pentru pacienții non-COVID, realizată în două etape

Astfel, redeschiderea secțiilor a fost structurată în două etape. În prima etapă, paturile din spital, dedicate pacienților bolnavi de COVID-19 trebuie să fie ocupate la mai puțin de 50% din capacitate, iar rata de infectare din localitate să fie sub 1 la mie.

„În etapa 1, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a cere reducerea numărului de paturi COVID sunt: o rată de incidență la nivelul județului mai mică de la 1 la mie și o rată de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă, pentru pacienții conformați cu Covid, sub 50%. Etapa a doua de scădere, care urmează după un minim de 30 de zile și în cazuri speciale după o perioadă mai scurtă de timp, poate fi aplicată dacă rata de incidență la nivelul județului este mai mică de 0,5, iar rata de ocupare a paturilor este sub 50%”, a declarat Ioana Mihăilă, potrivit Mediafax.

Conform acesteia, DSP-urile pot aproba astfel în prima etapă o reducere a numărului de paturi de până la 50% pentru spitalele de Boli Infecțioase și de Pneumoftiziologie și de până la 30% pentru spitalele care nu sunt înalt specializate în tratarea pacienților cu Covid 19.

„În etapa a doua de scădere procentul paturilor destinate pacienților COVID scade cu 30% pentru spitalele înalt specializate și cu până la 15% pentru celelalte”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății a precizat că paturile pentru pacienții cu Covid sunt păstrate „pentru că vream ca fiecare spital să poată să îngrijiească pacienții care s-au internat în spitalul respectiv pentru altă patologie dacă se pozitivează pe parcursul internării, să nu fie nevoiți să-i transfere”, dar și ca un „plan de revenire la situația anterioară dacă vom cunoaște o accelerare a pandemiei”.

Sursa: antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *