Amenzi de 130.000 lei la firmele care oferă masă caldă nevoiașilor din Botoșani. Ce nereguli au fost găsite

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a găsit nereguli și a aplicat amenzi după un control efectuat la firmele ce oferă masă caldă nevoiașilor prin  Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. Controalele au avut loc săptămâna trecută la 41 de firme înscrise în acest program și s-au finalizat cu 13 amenzi în valoare totală de 130.000 lei, a anunțat marți, într-o conferință de presă, prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor.

De asemenea, în timul controlului s-a confiscat 491 de kilograme de produse, în valoare de peste 6.300 lei.

În timpul controlului s-au constat deficiențe la unele firme în spațiul destinat activității blocului alimentar, respectiv suprafețele nu sunt întreținute și igienizate, nu există spațiu de preparare, spațiile frigorifice nu sunt igienizate periofic, ustensilele de lucru și ambalajele de unică folosință nu sunt păstrate în condiții igienice, produsele alimentare nu sunt păstrate pe categorii iar unele au fost depistate cu termene de valabilitate expirate. Nereguli au fost depistate și în rândul personalului. De asemenea, s-a constatat că bonurile fiscale aferente POAD nu cuprinde sintagma ”masa calda” și nu se cunoaște trasabilitatea beneficiarilor și că unități tip magazine alimentare primesc tichete, cu toate că nu produc masă caldă.

Programul de sprijin național pentru persoane fără adăpost și vârstnici cu probleme materiale a demarat în septembrie 2020 și ar fi trebuit să se încheie în luna iunie a acestui an, protecția cu finanțare europeană fiind menită să atenueze efectele pandemiei coronavirusului SARS-COV-2 asupra celei mai vulnerabile categorii de cetățeni.  Valoarea lunară încărcată pe card de către Ministerul Finanțelor Publice, pentru o persoană este de 180 de lei, beneficiarul putând să achiziționeze mâncare de maxim 40 de lei într-o singură zi.. Din cei aproape 12.000 de beneficiari din Botoșani, cca 240 de persoane sunt fără adăpost, în timp ce cea mai mare parte o reprezintă persoane vârstnice cu venituri mai mici sau egale cu suma de 800 de lei, atât cât este valoarea indemnizației sociale pentru pensionari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *