Iluminatul public din municipiul Botoșani, modernizat cu 1,2 milioane lei. Vezi străzile unde vor fi corpurile de iluminat cu LED!

Primăria municipiului Botoșani a obținut o finanțare de 1,2 milioane lei în cadrul unui proiect depus prin Programul Agenției Fondului de Mediu ce presupune modernizarea iluminatului public și pietonal, a anunțat primarul Cosmin Andrei. Potrivit sursei citate, iluminatul public va fi modernizat și eficientizat, prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu surse de lumină de tip HID prin altele noi cu LED și capabilități de dimming.

În prezent, avem un sistem de iluminat public învechit, cu randament optic scăzut prin comparație cu tehnologia LED, o parte importantă de lumină fiind dirijată ineficient în afara suprafețelor de iluminat, cu o redare a culorilor într-un spectru de numai 25%, mult sub posibilitățile unui sistem modern de iluminat și cu riscuri ridicate de întrerupere în funcționare și de incidente tehnice. Toate acestea aduc și un consum ridicat de energie electrică”, a spus primarul municipiului Botoșani.

Astfel, vor fi amplasate 401 corpuri de iluminat, care vor funcționa cu LED și vor fi gestionate de la distanță, cu posibilitatea de a diminua fluxul luminos. Primarul susține că prin montarea noilor corpuri de iluminat se dorește o economie la electricitate de până la 70%.

Corpurile de iluminat vor exista pe artera Calea Națională, tronsoanele Șoseaua Iașiului – Petru Rareș, respectiv Petru Rareș – str Ion Pillat. Din intersecția cu strada Petru Rareș investiția continuă lateral pe această stradă, pe tronsonul Calea Națională – Bulevardul Mihai Eminescu, după care pe  strada Mihail Kogălniceanu, tronsonul George Enescu – Primăverii,  str Marchian, Str Octav Onicescu, tronsoanele dintre: – Calea Națională – Împăratul Traian pe de o parte (în apropierea accesului pe Tudor Vladimirescu – IC Brătianu) – Calea Națională – str Pacea, str Armoniei, str Manolești Deal, str Cornișa,  (Calea Națională – Pacea), str Cuza Vodă, tronsonul Marchian – N Iorga (joncțiune cu Marchian), str Ștefan Luchian, tronsonul Armoniei – Rapsodiei , în apropiere de Cuza Vodă, accese pietonale în zona Parcului Curcubeului și a celor 3 alei adiacente: Cinema, Curcubeului, Pacea. 

După ce semnăm contractul de finanțare, vom scoate la lictație investiția”, a mai spus Cosmin Andrei.

Sistemul de iluminat nou creat prin proiect va avea o durată de viață de minim 15 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *