Doliu în armată! A murit un apreciat general de brigadă din Botoșani

Un apreciat general de brigadă din Botoșani a trecut la cele veșnice. Gheorghe Merla s-a stins din viață marți, 18 mai. S-a născut la data de 14 noiembrie 1948 în satul Vatra, comună Hudeşti, judeţul Botoşani. A absolvit 7 clase în satul Vatra, fiind primul şef de promoţie al școlii generale din acest sat. Primele două clase de liceu le-a urmat în cadrul Liceului Teoretic Darabani, iar clasele a X-a şi a XI-a în cadrul Liceului Militar “Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc. După absolvire, şi-a perfecţionat pregătirea în cadrul unor prestigioase instituţii de învăţământ militare şi civile. Astfel, pe linie militară a urmat Şcoala superioară de ofiţeri activi “Nicolae Bălcescu” Sibiu – specialitatea Topogeodezie, pe carea absolvit-o ca şef de promoţie.

Ulterior, a urmat o serie de cursuri de perfecţionare, în ţară şi străinătate, culminând cu Colegiul Superior de Stat Major – Cursul Postuniversitar de Conducere Strategică. În paralel, a urmat cursurile Facultăţii de Drept în cadrul
Universităţii Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1980 cu media 10 la examenul de licienta.

A urmat apoi Cursul Postuniversitar în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ, pe care l-a absolvit cu media generală 10. Ulterior, a fost admis la doctorat în Ştiinţe Juridice –specialiteatea Drept civil, teza de doctorat intitulată “Regimul juridic al proprietăţii publice” fiind susţinută cu succes şi elogiată de specialiştii în domeniu. Pe parcursul carierei militare a ocupat funcţii de mare responsabilitate în cadrul structurilor operative ale armatei și în direcţiile centrale ale Ministrului Apărării Naţionale.

Astfel, chiar de la absolvirea școlii militare superioare de ofiţeri, în calitatea sa de şef de promoţie, a fost repartizat în direcţia Topografica Militară, contribuind la redactarea hărţilor topografice militare şi a altor documente cartografice şi fotogrametrice. După Revoluţia din Decembrie 1989 a lucrat în cadrul Inspectoratului Învăţământului Militar, periada în carea a fost desemnat ca reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale în relaţiile cu Comisia Parlamentară de învăţământ ştiinţă, tineret şi sport.

În această calitate a contribuit efectiv la redactarea proiectului Legii învăţământului şi a Statului personalului didactic, întocmind integral capitolul de lege referitor la învăţământul militar şi proiectul Statului personalului didactic de învăţământul militar.

Ulterior, a făcut parte din primi patru ofiţeri specializaţi în dreptul internaţional umanitar, aducându-şi contribuţia la diseminarea normelor de drep umanitar în rândul personalului armatei şi la pregătirea viitorilor specialişti în domeniu. La înfiinţarea structuii de relaţii prublice în armată, a fost selecţionat în primul grup de cinci ofiţeri care au pus bazele acestei specialităţi, calitate în care a publicat, sub pseudonim (George Moldoveanu George Hudestianu, Geo Vatreanu etc.), articole în presă civilă, domeniile de interes ale armatei.

Începând cu anul 1996, a îndeplinit diverse funcţii juridice în stucturuile operative ale Armatei, fiind, pe rând, consilierul juridic al Armatei 1, şeful Serviciului Juridic din Statul Major al Forţelor Terestre şi culminând cu cea de consilier pe probleme juridice al şefului Statului Major General.

În această din urmă funcţie, pe lângă expertiză de specialitate acordată şefului Statului Major General, dată fiind pregătirea sa multidisciplinară şi experienţa profesională deosebită, a contribuit efectiv la elaborarea şi fundamentarea articolelor din Constituţie referitoare la forţele armate şi la apărarea ţării, precum şi a unor acte normative ce vizau reformarea armatei şi a altor structuri din sistemul de securitate naţională.

Următoarea etapă a carieriei s-a derulat în cadrul Direcţiei Instanţelor Militare, îndeplinind funcţia de inspector general judecătoresc şi ulterior cea de consilier de speceialitate juridică. În aceste funcţii, prin activitatea desfăşurată şi-a adus o contribuţie majoră la elaboorarea proiectelor de acte normative privind reformarea sistemului jurisdicţional militar.

A participat în calitatea de consilier pe probleme juridice şi în teatrele de operaţii în care au fost angajate efective româneşti, asigurând asistenta juridică militarilor romani şi reprezentându-i pe aceştia în eventualele situaţii litigioase
Pentru activitatea desfăşurată şi responsabilităţile ce i-au revenit pe parcursulul întregii cariere, i-au fost conferite Medalia “Meritul Militar” clasele III, II, I, Ordinul “Meritul Militar” clasele III, ÎI, I, Crucea Naţională “Serviciul Crendincios” Medalia NATO pentru serviciul în operaţiunile internaţionale etc.

One thought on “Doliu în armată! A murit un apreciat general de brigadă din Botoșani

  1. George draga, ne-ai parasit atat de trist…., atat de singur…, atat de nefericit… si neinteles de cei pentru care tu ti-ai sacrificat fericirea in doi. Odihneste-te in pace om frumos, si la chip si la suflet! Este neplacut si dureros sa afli din presa ca un prieten drag a plecat, cand se spera ca totul se va ameliora. Traiai cu speranta de a-ti revedea “doctorita sufletelui tau”, o persoana speciala, persoana care ti-a citit singuratatea, tristetea si care ti-a inteles motivele acestora… este o persoana intr-adevar speciala, doctor de suflete (dr.psiholog). Ati avut momente fericite, erai ca si vindecat cand erati impreuna… acum OM bun si bland odihneste-ti sufletul tau sbuciumat si sa fii primit in Raiul luminii si al bunatatii. Drum lin si cu lumina in aceasta calatorie fara intoarcere! Dormi in pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *