Doliu! A murit soția ultimului boier al Botoșaniului. Era cetățean de onoare al orașului Bucecea

Soția ultimului boier al Botoșaniului, Radu Alexandru Miclescu, a murit. Este vorba despre Ioana Maria Miclescu, cea care era cetățean de onoare al orașului Bucecea. Aceasta a murit luni, 17 mai.

„Cu profundă compasiune anunțăm că ieri, 17 mai 2021 doamna Ioana-Maria Miclescu a trecut la cele veșnice. Întreaga comunitate este alaturi de familia greu încercată și transmitem sincere condoleanțe. Săptămâna trecută am avut onoarea de a fi invitatul doamnei Miclescu, dăruindu-mi o carte cu viața și activitatea familiei. Pentru aportul și cinstea adusă localității noastre, soții Radu și Ioana-Maria Miclescu au fost declarați cetățeni de onoare ai orașului Bucecea. Dumnezeu să-i odihnească!”, este mesajul transmis de primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu.

Radu Alexandru Miclescu, soțul acesteia, a murit în septembrie 2019. Era  reprezentant al unei vechi familii de boieri moldoveni, care a dat ţării mai mulți înalți dregători, avocați, oameni politici cu greutate, mitropoliți și mari proprietari.

Conacul familiei Miclescu a fost construit la 1711, de către Grigore Miclescu. În momentul de faţă are 30 de camere, la fel ca la sfîrşitul anilor ‘40, cînd a fost preluat abuziv de către comunişti. În toată această perioadă, conacul familiei Miclescu a avut mai multe destinaţii, printre care şi cea de penitenciar. Între timp, i s-au adus o serie de modificări. În incintă se află amenajat şi un apartament al reginei, în amintirea momentului în care conacul a avut-o ca oaspete pe soţia regelui Ferdinand I.

Conacul de la Călinești    adăposteşte o sumedenie de obiecte de artă extrem de valoroase şi rare. Multe au fost achiziţionate în timp, iar altele, ce au aparţinut familiei Miclescu, au fost recuperate după revoluţie. De altfel, Radu Alexandru Miclescu are destul de multe obiecte care au aparţinut familiei sale. Cel mai vechi obiect din conacul de la Călineşti este un vas chinezesc ce datează de la 1250. Mobilierul datează de pe la 1700–1800 şi reprezintă mai multe stiluri şi culturi. Printre piese se află şi două fotolii din biroul Ţarului Alexandru I al Rusiei. La Călineşti se găseşte un tablou extrem de valoros din 1493, cu chipul Împăratului Maximilian al III-a.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *