Ce măsuri de relaxare ar putea intra în vigoare de la 1 iunie: ”Sunt unele măsuri care nu își mai au sensul”

Starea de alertă, impusă de pandemie, a fost prelungită în țară cu o lună de Guvern, care a luat însă și primele măsuri de relaxare. Din 14 mai, oamenii vor putea participa la pelerinaje. În plus, spectacole și meciuri vor putea fi organizate cu mai mulți oameni, dar vorbim numai despre persoane imunizate sau testate negativ pentru COVID-19, arată StirileProtv.ro.

Evenimente-pilot cu public vor avea loc la sfârșitul săptămânii, atât în interior, cât și afară, la Opera Națională în Capitală și Cluj-Napoca, dar și la Teatrul Național București.

Oficialii analizează și alte propuneri care ar putea deveni realitate din 1 iunie. Treptat, am putea renunța și la masca de protecție.

Primii care scapă de restricții sunt cei care merg la munte, în stațiunile de schi. Acolo, telecabinele și telegondolele vor putea fi, din nou, pline.

Florin Cîțu, premierul României”Sunt unele măsuri care nu își mai au sensul.”

Reporter”La ce renunțați?”

Florin Cîțu”Veți vedea. Sunt câteva, de exemplu, în ceea ce privește stațiunile montane, cu schiul. Nu mai au sens să fie în HG.”

Începând din 14 mai, pelerinajele și procesiunile religioase vor fi permise. Tot de atunci, competițiile sportive, concertele sau alte spectacole vor putea fi organizate cu spectatori, sub formă de test, doar pentru persoanele imunizate sau testate negativ în ultimele 72 de ore.

Raed Arafat, Departamentul pentru Situații de Urgență: ”Să fim siguri că persoanele care sunt acolo nu prezintă risc unul pentru celălalt. Nu împărțim populația în vaccinată și nevaccinată. Vaccinată sau testată sau populație care a avut boala în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile.”

Și am putea scăpa de purtatul măștii în aer liber chiar mai curând de cât credem. Ministrul Economiei a cerut ca măsurile de relaxare să fie luate în funcție de gradul de vaccinare.

De exemplu, dacă jumătate din populația unui județ s-a vaccinat, acolo am putea să scăpăm de masca în aer liber și nici să nu mai avem restricții de circulație pe timp de noapte.

Dacă 70% din populația respectivului județ este imunizată, atunci am putea intra într-un magazin, de pildă, sau o instituție, tot fără mască.

Datele anunțate la începutul lunii de Comitetul de Vaccinare arata că Bucureștiul și Clujul au atins un prag de imunizare de aproximativ 30% din populație. Cel mai rău stă regiunea Moldova.

Florin Cîțu, premierul României”Restricțiile de noapte să dispară.”

Reporter”Se discută despre această varaiantă?”

Florin Cîțu”Discutăm despre toate restricțiile, vrem să le relaxăm și toate sunt legate de rata de vaccinare, deci inclusiv această restricție o luăm în calcul.”

Reporter: ”Și acolo unde rata de vaccinare este mai mare de 50 la sută, oamenii de acolo să scape de restricțiile de a purta masca în spațiul public?”

Florin Cîțu”Toate scenariile sunt pe masă. Din punctul meu de vedere este normal ca persoanele care s-au vaccinat și care nu mai reprezintă un pericol, risc în societate să poată să își continue viața, să revină la normalitate.”

Restaurantele și barurile cer să fie deschise și în interior, indiferent dacă angajații și clienții sunt imunizați, dar cu respectarea măsurilor de distanțare. Dacă rata de incidență depășește 3 la mia de locuitori, accesul în interior va fi permis, însă doar celor imunizați sau testați negativ.

Elena Boța, asistent manager restaurant”Am pune la dispoziție clienților atât dezinfectant, cât și delimitare, dezinfectare, atât a meselor, cât și a scaunelor și a tot ceea ce ar putea atinge.”

Reporter”Câte persoane ar avea voie la o masă?”

Asistent manager restaurant”Maxim șase persoane.”

Tot de la 1 iunie este posibil ca hotelurile să poată fi ocupate în întregime. Clienții vaccinați vor putea merge chiar la piscine sau la evenimente în interior.

Gabriel Roșca, manager hotel Poiana Brașov: ”Cei care sunt vaccinați și cei care au trecut prin boală, dacă vin cu un test făcut, să poată beneficia de piscine și atunci am putea foarte mult să dăm drumul, să relansăm turismul, să fim competitivi în piața europeană.”

Evenimentele și petrecerile private cu mai mult de 20 de invitați ar putea fi organizate în vară, tot pentru cei vaccinați sau testați negativ. Toate propunerile sunt analizate la Guvern, care va lua o decizie la finalul lunii mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *