Ce se întâmplă cu profesorii care refuză vaccinarea. Anunțul făcut de Sorin Câmpeanu

Ministrul Educației mizează pe vorba bună și pe puterea de convingere pentru a-i determina pe profesorii reticenți să se vaccineze, iar pe părinți să-și trimită copiii la școală. Sorin Cîmpeanu recunoaște că este nemulțumit de ritmul vaccinărilor în rândul personalului din școli, dar spune, pe de altă parte, că învățământul românesc nu-și permite să renunțe la cadrele didactice ca formă de sancțiune. În același timp, școala este obligată să asigure predarea online în cazurile întemeiate medical, a arătat ministrul educației, miercuri seara, scrie Digi24.

Întrebat dacă profesorii care nu s-au vaccinat vor fi dați afară, ministrul Sorin Cîmpeanu a răspuns că nu a vorbit și nu va vorbi de această posibilitate. „Am încredere în profesori că în cele din urmă vor înțelege cu toții”, a punctat ministrul.

Este evident că riscul pentru elev este mai mare atunci când profesorul nu este vaccinat, dar dacă merită asumarea acestui risc „este un calcul pe care îl facem fiecare dintre noi”, a spus ministrul. „Beneficiile educației sunt mult mai mari. Fără educație trebuie să înțelegem că vom avea medici nepregătiți, ingineri nepregătiți, o țară întreagă nepregătită și o vom duce rău cu toții fără educație”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

El a spus că rata de vaccinare este de peste 50 la sută în rândul cadrelor didactice și a trecut de 44 la sută pe ansamblul personalului din învățământ (personal didactic, personal nedidactic și personal didactic auxiliar). „Trebuie să recunosc, de o lună de zile, progresul (în cazul vaccinărilor – n.r.) există, dar este foarte lent, de ordinul a 200-300 de persoane vaccinate pe zi (…), or în luna martie aveam peste 6.000 de persoane vaccinate pe zi”, a menționat ministrul.

Pe de altă parte, soluția ca profesorii nevaccinați să intre doar online nu este fezabilă. „Atât timp cât în țară avem învățământ simultan, în care în aceeași clasă sunt elevi de clasa a II-a cu elevi de clasa a III-a, cu elevi de clasa a V-a și cu elevi de clasa a VII-a, pentru că avem învățământ simultan și cu patru clase simultane și nu avem profesori calificați, apreciați și singuri care este posibilitatea să fie înlocuiți profesorii care nu sunt vaccinați: zero! Este nevoie de profesori în școală. De asta ne dorim să convingem colegii cadre didactice să se vaccineze și nu să mergem cu constrângeri de genul înlocuire sau interdicție de a intra în clasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cine îi convinge pe profesori să se vaccineze

Întrebat cine i-ar putea convinge pe profesori să se vaccineze, ministrul a răspuns: „Noi, cu multă perseverență, facem tot ce putem face, în limitele de competență. Nu e foarte simplu să-ți trimiți secretarii de stat în toate județele României”.

Sorin Cîmpeanu crede însă că profesorii ar trebui să fie mai deschiși la argumentele științei. „Mai ales după o perioadă atât de lungă de criză pot să înțeleg frustrările, expunerea la fake news și la manipulare, pot să înțeleg aceste lucruri și pot să  înțeleg că e nevoie de timp și de perseverență, e nevoie de persoane credibile – cele cu competențe în domeniul medical – care trebuie să risipească aceste semne de întrebare pe care până și cadrele didactice le au. Deși cadrele didactice ar trebui să fie mai pregătite decât media din perspectiva deschiderii față de știință”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

În ce situație copiii pot rămâne în online

Părinții au dreptul să obiecteze atunci când copiii lor sunt chemați la școală în clase unde predau profesori nevaccinați? a mai fost întrebat ministrul educației la Digi24.

„Dreptul de a obiecta este al fiecărui cetățean într-o societate democratică. Nu poți obliga pe cineva să nu-i fie frică. Conform legii, (…) atunci când sunt motive întemeiate, când sunt vulnerabilități medicale, certificate medicale, este absolut în regulă. Școala este obligată să asigure predarea online. Pe de altă parte, voi explica din ce în ce mai mult și oricum, foarte onest, cu argumente, care sunt pierderile generate în sistemul de educație românesc –  și-n orice sistem de educație de pe această planetă – de predarea online în anul 2021. Sunt imense aceste pierderi și nu cred că sunt părinți care conștientizând cât de mari sunt pierderile generate de predarea online vor insista să-și țină copiii în sistemul online fără să aibă un motiv”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

One thought on “Ce se întâmplă cu profesorii care refuză vaccinarea. Anunțul făcut de Sorin Câmpeanu

  1. ..cineva batei campeanu inca …. la majoritatea scolilor sunt vaccinati cu exceptia ,sunt doar cateva cadre cu probleme de sanatate care chiar nu se pot vaccina .. dar fac tratamente iar la terminare se vor vaccina deja sunt peogramate….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *