Aveți grijă de sănătatea copilului vostru! Ce trebuie să știe părinții din Botoșani despre igiena personală a copiilor


Potrivit unei cercetări realizate de un doctorand de la
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi, în județul Botoșani evoluția sănătății copiilor a scăzut considerabil. Majoritatea rezultatelor vizează copiii din zonele rurale unde lipsa igienei personale și a cadrelor medicale profesioniste joacă un rol semnificativ. Soluția ar fi tăierea răului de la rădăcină. Micuții trebuie să învețe importanța igienei personale încă în cei șapte ani de acasă. 

 

Care sunt elementele de bază pentru o igienă corectă

 

 

  • Educația

 

 

Pentru un copil termenul „igienă” nu reprezintă nimic dacă nu există o explicație logică pentru procesul de îngrijire personală. Când încă sunt mici, părinții sunt cei care au grijă de igiena copiilor. Este importantă educarea micuților, pentru că pe termen lung luarea măsurilor de igienă o să le vină instinctiv. Pentru început, copiii trebuie să învețe elementele de bază ale igienei personale, adică igiena corporală și igiena orală. 

Educarea copiilor prin metode creative este o soluție bună pentru asimilarea mai ușoară a informațiilor și pentru a face procesul de învățate mai distractiv, iar în acest videoclip scurt este prezentat tot ce trebuie să știe micuții despre igiena personală.

 

 

  • Igiena orală și igiena corporală

 

 

Igiena orală este un aspect extrem de important în viața oricărei persoane. Dar mai ales, este important pentru copii. Este vital să învețe cum să se spele regulat pe dinți, de cel puțin două ori pe zi. 

 

Când discutăm despre igiena corporală, ne referim per ansamblu la spălatul mâinilor, spălatul picioarelor și dușurile regulate. Spălatul excesiv al mâinilor poate afecta ph-ul pielii, dar copiii trebuie să învețe că înainte de a se pune la masă și după folosirea toaletei, este necesar să se spele pe mâini cu săpun. 

 

Dușurile trebuie să fie nelipsite din igiena personală a copilului. Micuțul ar trebui să facă duș maxim o dată la două zile, dar dacă ar activitate zilnică, atunci este necesar să facă duș în fiecare zi. Spălatul pe cap depinde de tipul de păr al copilului: cei cu părul creț pot să se spele pe cap o dată pe săptămână, pentru că li se îngrașă mai greu scalpul. Este foarte importantă folosirea adecvată a produselor de igienă, cum ar fi produsele cosmetice pentru copii și bebeluși de la Prova.ro, mai ales șampoanele speciale pentru copii care nu provoacă usturime ochilor. 

 

 

  • Alte aspecte care țin de igiena personală

 

 

Să nu uităm de igiena alimentară. Dacă fructele sau legumele nu sunt ținute în spații curate și nu sunt curățate adecvat, atunci bacteriile pot ajunge în organism și pot provoca repercusiuni grave. Intoxicațiile alimentare și alergiile cutanate sunt doar câteva consecințe de care poate suferi copilul.

Când micuțul ajunge acasă de la școală sau în general de afară, primul lucru pe care trebuie să-l facă (după spălatul mâinilor) este să se schimbe în haine de casă. Bacteriile de afară rămân pe hainele copiilor, mai ales dacă au intrat în contact cu oameni bolnavi. 

Copilul trebuie avertizat că este necesar să își pună mâinile la gură când strănută sau când tușește. Este important să învețe să folosească șervețelele și să nu își șteargă nasul în haine. 

Dacă micuții învață regulile de igienă de la o vârstă fragedă, atunci nu numai că vor crește sănătos și cu o imunitate puternică, dar rata de îmbolnăvire va scădea considerabil. Pe lângă acest aspect, copiii vor învăța să fie adulți bine îngrijiți. 

 

Sursă foto: Freepik.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *