FOTO Regulile pandemice, călcate în picioare în frunte cu protopopul de Botoșani

Peste 120 de oameni în biserică fără nicio regulă de protecţie respectată, la o slujbă oficiată de un protopop! Oficialii Mitropoliei s-au arătat dezamăgiţi vizavi de o astfel de slujbă în care orice regulă pandemică a fost călcată efectiv în picioare. „Este excepţia care confirmă regula. Avem şedinţe permanent, avem discuţii“, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de Paşti, o slujbă ţinută în sânul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea de a putea impune respectarea măsurilor de siguranţă. Pe 18 aprilie, în a cincea duminică din postul mare, protopopul de Botoşani, Petru Fercal, alături de un sobor de preoţi, a ţinut o slujbă la o biserica din Tudora unde nu s-a respectat nicio măsură de protecţie în contextul pandemiei COVID-19. Conform inclusiv scrierilor de pe platforma Mitropoliei – doxologia.ro, în interiorul bisericii au fost 85 de enoriaşi şi 25 de membri ai corului.

„Avem nevoie să ne sprijinim unii pe alţii ca să trecem peste încercările vremurilor. Dacă adunăm vârstele, cunoştinţele, culturile sănătoase, care sunt în măsură să orienteze spiritul uman spre veşnicie, atunci putem spune că n-au murit în zadar moşii şi strămoşii noştri“, a spus, conform doxologia.ro, protopopul Petru Fercal în faţa celor adunaţi.

Doar că, în faţa sa, cei 100 de oameni stăteau îngrămădiţi, fără să aibă nici 10 centimetri unul faţă de celălalt, doar cinci sau 10 dintre ei purtau măşti, şi aceştia făceau parte din echipa cu care s-a prezentat la biserică primarul comunei.

Mai mult, după finalizarea slujbei Paraclisul Maicii Domnului, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la o agapă, unde au stat la masă, fără măşti, în timp ce mai multe formaţii corale au prezentat „un program de cântări folk şi de cântări patriotice“.

Spaţiul este clar foarte mic, doar unul dintre coruri având 25 de membri care se abia încăpeau printre mesele pline cu enoriaşi.

Mitropolia: „Un moment absolut regretabil“

„Ziarul de Iaşi“ a solicitat un punct de vedere de la pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Acesta s-a arătat dezamăgit de decizia luată la nivel local, de a nu respecta regulile, şi a insistat asupra faptului că este o excepţie şi nu regula în ceea ce priveşte activitatea bisericilor în pandemie.

„Este mai mult decât regretabil ceea ce s-a întâmplat. Din punctul nostru de vedere este excepţia care confirmă regula. Avem şedinţe permanent, avem discuţii purtate pe grupuri de WhatsApp la nivel de protopopiat: preoţii sunt îndrumaţi mereu să vegheze să se respecte regulile şi cu siguranţă în cea mai mare parte se şi respectă aceste lucruri. Considerăm că este un caz izolat, am şi intervenit de altfel în acest caz, şi asta ne ajută să fim mai vigilenţi pe viitor. Este un moment absolut regretabil“, a declarat pr. Constantin Sturzu.

Acesta a declarat că speră ca la slujba de Înviere lucrurile să fie mult mai uşor de gestionat fiindcă slujbele vor fi în aer liber şi îndeamnă credincioşii să poarte mască de protecţie şi să respecte distanţa de siguranţă. „Sper să nu mai avem astfel de momente“, a completat pr. Constantin Sturzu.

La scurt timp după ce am solicitat un punct de vedere de la Mitropolie şi după ce pr. Sturzu ne-a anunţat că a vorbit şi cu protopopul de Botoşani, fotografiile cu marile adunări de oameni au dispărut de pe doxologia.ro şi de pe pagina de Facebook a parohiei.

sursa: Ziarul de Iași

One thought on “FOTO Regulile pandemice, călcate în picioare în frunte cu protopopul de Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *