Tânărul din Botoșani care fabrica rachiu în Penitenciar susține că îl folosea doar ca dezinfectant

La doar 28 de ani (pe care i-a împlinit acum două săptămâni) Florin Lucian T. este deja un vechi rechin al puşcăriilor. Botoşănean la origine, tânărul se află acum în Penitenciarul Iaşi, unde execută o pedeapsă de patru ani pentru infracţiunea de tâlhărie. A ajuns aici în noiembrie 2019 şi, în foarte scurt timp, a reuşit să construiască un alambic artizanal, devenind principalul producător clandestin de rachiu din închisoare. De materie primă (borhot) se învârtea destul de uşor, marmelada şi fructele nefiind deloc interzise.

„Distileria” a atins capacitatea maximă în ajunul sărbătorilor de iarnă. În prima zi de Crăciun, Florin vânduse deja tot rachiul şi se pregătea să mai bage la cazan încă nouă peturi cu borhot. Din nefericire pentru el, un deţinut cherchelit a spus gardienilor care-i sursa de alcool, astfel că, pe 25 decembrie, la ora 16.00, a avut loc un control inopinat. Florin a fost prins în ofsaid flagrant, abia scosese peturile de sub pat. Abatere disciplinară extrem de gravă, borhotul i-a fost confiscat imediat, iar el a ajuns în izolare pentru o perioadă de cinci zile.

Nu pedeapsa l-a nemulţumit, ci faptul că a rămas fără materia primă, aşa că a încercat să se răzbune pe gardieni. Pe 13 ianuarie s-a prezentat în faţa judecătorului de supraveghere, susţinând că i-a fost confiscat abuziv borhotul. Nu i s-a dat dreptate, dar n-a renunţat, ci a contestat sancţiunea în instanţă.

Audiat de magistraţii de la Judecătoria Iaşi, botoşăneanul a spus că alcoolul era produs pentru dezinfectare, nu pentru consum şi că nu erau 20 litri, cât s-a consemnat în raport, ci maxim 15. Din care, jumătate ar fi aparţinut unui coleg de celulă, care i-ar fi promis 20 pacehte de ţigări, dacă ia totul asupra lui. Mai departe, în susţinerea contestaţiei sale, deţinutul şi-a argumentat nevinovăţia prin aceea că, la percheziţie, nu s-a găsit niciun mililitru de rachiu asupra sa, ci doar borhotul cu pricina, care, de fapt, avea destinaţie sanitară. Şi cum a fost vorba de o sancţiune abuzivă, Florin a cerut ca zilele petrecute la izolare să fie considerate ca fiind petrecute în condiţii improprii şi să i se scadă din pedeapsă.

Sentinţa s-a dat vinerea trecută şi n-a fost una favorabilă traficantului de rachiu. A atârnat din greu palmaresul. Florin mai are două sancţiuni pentru fapte similare.

Sursa: aloiasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *