Paradisul ascuns din județul Botoșani. Codrii seculari, ruine misterioase şi iazuri ale urieşilor

Aproape de graniţa de nord a României, în judeţul Botoşani, se află câteva destinaţii turistice de vis, dar prea puţin cunoscute. Sunt zone sălbatice care oferă peisajele idilice, dar şi posibilitatea de a te relaxa la o partidă de pescuit, precum şi de a descoperi legende care mai de care mai interesante, scrie Adevarul.  Aparent, judeţul Botoşani, cel mai nordic din România, nu are prea multe de oferit turiştilor, fiind mai degrabă privit drept o zonă săracă, de nefrecventat.

Majoritatea călătorilor se opresc la graniţele  judeţului şi fac cale întoarsă după o vizită în Iaşi sau în regiunea Bucovinei. Dincolo de aparenţe, Botoşaniul poate fi o destinaţie turistică de vis pentru amatorii de plimbări în mijlocul naturii sălbatice, pescuit pe iazuri de poveste, ciclism off-road sau chiar pentru vânătorii de mistere şi legende din vremuri apuse.

Există câteva zone care ar putea deveni adevărate perle ale turismului românesc dacă ar fi promovate şi ajutate cu o infrastructură turistică corespunzătoare. Este vorba în special de sălbăticia feerică de pe malurile Prutului, măgurile misterioase ale nordului, dar şi de iazurile urieşilor, un adevărat spectacol al naturii.

Primul obiectiv turistic de seamă, în special pentru amatorii de plimbări în natură, dar şi pentru cei pasionaţi de istorie şi mistere, este Măgura Ibăneştiului. Este un deal uriaş, aproape cât un munte, care străjuieşte codrii impozanţi ai Herţei, dar şi toată partea colinară din zona Dorohoiului şi Cristineştiului.  Măgura Ibăneştiului sau Dealul Ibăneşti are o înălţime de peste 400 de metri, se află la o distanţă de aproximativ 50 de kilometri de Botoşani, iar aici se ajunge pe drumul Dorohoi-Darabani, virând la stânga către Loturi Enescu. Drumul a fost reabilitat recent, aşa că nu există probleme privind infrastructura rutieră. Pe Măgură se urcă din satul Ibăneşti, dar orice călător care nu vrea să nimerească în fundături sau curţi păzite de dulăi ar trebui să-i întrebe pe localnici cum să urce măgura.

Citeste mai mult: adev.ro/qrpr88

One thought on “Paradisul ascuns din județul Botoșani. Codrii seculari, ruine misterioase şi iazuri ale urieşilor

  1. O fi Dealul Ibăneștiului ceva de capul lui, însă de departe cea mai interesantă și eficientă propunere ar fi alta: amenajarea acumulării de apă Stânca-Costești pentru întreceri de canotaj.
    Lungimea lacului, lățimea respectabilă și faptul că lipsesc, în general, valurile mari asigură condiții favorabile pentru întreceri de nivel european. Lipsește ceea ce este important: infrastructrura corespunzătoare: hoteluri, hangare pentru bărci, șosele moderne, spații de alimentație publică, o zonă de agrement pentru timpul liber al sportivilor etc . In acest sens se poate discuta cu ministerele de resort pentru a lansa un proiect cu finanțare externă. Dar cine să se ocupe de la Botoșani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *