Mihaela Huncă (Pro România): Copiii cu cerințe educaționale speciale trebuie să fie în atenția Ministerului Educației până nu va fi prea târziu!

Și ei sunt ai noștri! Și copiii cu cerințe educaționale speciale trebuie să fie în atenția Ministerului Educației până nu va fi prea târziu! Este necesară de urgență sprijinirea, alocarea de resurse financiare și umane pentru educația incluzivă a acestor copii! Sunt concluzii desprinse în urma  dezbaterii județene, organizate de PRO România Botoșani – Departamentul PRO EDUCAȚIE, cu tema “Educația incluzivă. Reducerea abandonului școlar”.

Şcolile trebuie să primească toţi copiii, fără nici o deosebire privind condiţiile lor fizice, sociale, emoţionale, lingvistice sau de altă natură. Este vorba de  copii cu dizabilităţi sau talentaţi, copii ai străzii şi copii care muncesc, copii aparţinând minorităţilor lingvistice şi etnice, copii care provin din medii defavorizate.

“În cazul elevilor cu cerințe educaționale speciale, în primul rând  profesorul trebuie să posede cunoştinţe care îl fac capabil să recunoască acele simptome sau modele de comportament, care sugerează prezenţa tulburării de învăţare. Mai mult, într- o clasă cu 25-30 de elevi, de exemplu,  este absolut necesară și prezența unui profesor de sprijin. Ei bine, toate aceste lucruri acum nu se întâmplă, fapt ce conduce practic la condamnarea la eșec școlar al acestor copii și la o creștere de nestăvilit a abandonului școlar. În această perioadă a școlii on-line,  situația trăită de copiii cu CES a devenit dramatică în ultimul an. Prin urmare solicităm Ministerului Educației   normarea și salarizarea unor specialiști (profesori de sprijin, consilieri școlari, profesori logopezi), organizarea în mod  obligatoriu și gratuit, a unor cursuri de formare pentru toate cadrele didactice, pentru ca aceștia să poată lucra în mod profesionist cu elevii cu CES, modificarea și adaptarea programei școlare și implementarea reală a programelor de tip “A doua Șansă”, a declarat coordonatoarea departamentului Educație de la PRO România, Mihaela Huncă.

Concluziile participanților la dezbaterea județeană de la Botoșani vor fi prezentate în cadrul discuțiilor care vor fi organizate de PRO România la nivel național.

sursa: comunicat de presă Pro România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *