Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre salariile bugetarilor. Ce modificări se vor face în salarizarea personalului plătit din fonduri publice

Raluca Turcan a oferit o serie de precizări cu privire la Memorandumul propus și aprobat de Ministerul Muncii. Ea susține că veniturile bugetarilor nu vor fi reduse.

Este datoria mea să lămuresc orice intoxicare apare în spațiul public și voi răspunde de fiecare dată. (…) Vreau să afirm apăsat, așa cum a făcut și primul-ministru, că prin Memorandumul pe care l-am aprobat astăzi nu punem bazele unei măsuri de scădere a veniturilor din România. Prin acest Memorandum intenționăm să creștem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă prin inechitățile legislației adoptate în trecut. Salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă și va fi în corelație cu eficiența instituțiilor publice„, a declarat ministrul Muncii, după ședința de Guvern.

La rândul său, Florin Cîțu susține că Memorandumul propus și adoptat de Ministerul Muncii nu urmărește scăderea veniturilor din sistemul public.

„La început aș vrea să demontez o informație falsă din spațiul public. Memorandumul propus și aprobat de Ministerul Muncii nu vine și nu propune reduceri de venituri în sectorul bugetar. Nu se propune nicio scădere de venituri în sectorul public”, a precizat premierul, după ședința de joi.

Memorandumul propus de Ministerul Muncii

Ministerul Muncii propune Guvernului, printr-un memorandum, o serie de modificări privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Raluca Turcan vizează sporuri de maxim 20% din salariul de bază, uniformizarea salariilor din primării, spor de performanță lunar.

Se propun o serie de principii care vor fi avute în vedere la elaborarea cadrului normativ privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, printre acestea numărându-se reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază, și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare – 2300 lei, introducerea unor grile de salarizare pentru administrația publică locală, corespunzător funcțiilor publice și funcțiilor contractuale, plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel individual, precum și revizuirea sistemului de acordare a sporurilor, respectiv sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea la condiții de muncă este aceeași, indiferent de funcția deținută, se vor acorda în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată”, se arată în Memorandum.

Documentul propune și analiza tuturor categoriilor de sporuri, cu menținerea numai a celor cu adevărat relevante, acordarea unui spor de performanță lunar, personalului care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite, implementarea noului cadru legal pentru toate familiile ocupaționale în acelașii timp, în scopul evitării apariției unor noi dezechilibre în sistemul public de salarizare și al înlăturării posibilității contestării unor prevederi în fața instanțelor de judecată.

Sursa: antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *