Doi bărbați, fiii unui polițist din Botoșani, condamnați pentru fraude cu fonduri europene

Doi bărbați, fiii unui fost polițist din județul Botoșani, Lucian Dumitru Achițenei și Bogdan Achițenei, au fost condamnați, miercuri, de Tribunalul Botoșani la câte șase luni de închisoare cu suspendare pentru tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene. Decizia nu este definitivă.

Vezi AICI decizia instanței!

Cei doi frați au fost trimiși în judecată de DNA în 2013, alături de tatăl lor. În 2019 Curtea de Apel Suceava a hotărât condamnarea tatălui acestora Ion Achițenei, la o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

Procurorii au arătat că din 2008 până în 2010, Ion Achițenei, fost polițist care s-a apucat de agricultură, ar fi folosit acte false pentru a beneficia prin intermediul APIA sprijin financiar pentru suprafețe de teren mai mari decât pe cele care le deținea legal. Acesta ar fi obținut ilegal peste 40.000 lei din bugetul Comunităților Europene și aproape 20.000 lei din bugetul național. Același lucru au încercat să facă și cei doi fii ai săi, dar solicitările celor doi de acordare a subvențiilor, depuse în 2011, au fost respinse din cauza neconformităților.

„Dispune disjungerea cauzei și formarea unui nou dosar cu privire la inculpații Achițenei Lucian Dumitru și Achițenei Bogdan. Desființează înscrisurile întocmite în fals. Constată reparat de către inculpatul Achițenei Ion prejudiciul cauzat părții civile, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Obligă inculpatul Achițenei Ion la plata sumei de 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, arăta un comunicat al DNA la acea vreme.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *