Premierul Florin Cîțu: ”De la 1 iunie, primul pas, revenirea la normalitate a României”

De la 1 iunie am putea să ne întoarcem la o viață normală! Acesta este anunutul făcut de premierul României, Florin Cîțu. Prim-ministrul a declarat că, de la această dată, s-ar putea relaxa multe dintre restricții. Pentru pregătirea acestui moment, la nivelul Guvernului s-a creat un grup de specialiști. Astfel, Cîţu a anunţat înfiinţarea unui comitet interministerial, sub coordonarea sa, care să pregătescă, de la 1 iunie, ”revenirea la normalitate” a României. El a explicat că acesta este ”primul pas” și că acest comitet interministerial va include toate ministerele. De asemenea, în acest comitet ar putea fi invitate sindicatele şi patronatele, pentru a discuta mpsurilemlegate de ”deschiderea economiei”, potrivit Stirile Protv.

”Nu înseamnă o deschidere 100%, dar e primul pas şi trebuie pregătit. Sunt implicate toate ministerele în acest comitet interministerial. Am întâlnire mâine cu HORA să vedem ce soluţii găsim. Dar totul depinde cum merge campania de vaccinare. Dacă vrem să ne întoarcem la normalitate, trebuie să ne vaccinăm. E o condiţie necesară pentru a putea trece mai departe. Nicio altă măsură nu ne ajută să deschidem economia”, a subliniat Florin Cîţu.

Șeful guvernului a declarat că măsurile luate în urmă cu o săptămână pentru combaterea pandemiei de COVID-19 funcţionează şi dau rezultate.

″În ceea ce priveşte situaţia epidemiologică, lucrurile s-au stabilizat. Am luat nişte măsuri acum o săptămână (…) şi aţi văzut că se poate să sărbătoreşti Paştele şi în această perioadă. (…) Aceste măsuri le-am luat după ce am discutat cu mai mulţi factori de decizie şi se vede că avem deja rezultate. Mă uit la evoluţia zilnică a cazurilor, avem un platou care se menţine de aproape o săptămână. (…) Măsurile pe care le-am luat dau rezultate, funcţionează”, a afirmat prim-ministrul.

De asemenea, Cîţu a subliniat că nu se va schimba ora de închidere a magazinelor în weekend în localităţile cu rată mai mare de infectare.

“Am discuţii permanente cu reţelele de magazine, am discutat şi înainte de a lua această decizie, nu a fost discutată ora, mi s-a cerut doar puţin timp pentru a pregăti. Noi am cerut de la magazine respectarea unor anumite norme în interior. Am avut o discuţie permanentă cu retailerii, ei înţeleg foarte bine situaţia prin care trece România şi au fost alături de noi şi anul trecut, când am trecut prin starea de urgenţă. În acest moment, lucrurile rămân aşa cum sunt, pentru că dau rezultate”, a spus premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *