Botoșaniul în doliu! A murit ctitorul unui cunoscut așezământ monahal. „Un om cu frică de Dumnezeu”

Principalul ctitor al unui cunoscut așezământ monahal din județul Botoșani s-a stins din viață pe 1 aprilie. Este vorba despre Vasile Macoviciuc, născut la data de 1 August 1934, principalul ctitor al așezământului monahal din Alba- Hudești. După 1990, Vasile Macoviciuc a crezut de cuviinţă ca o parte din pământul ce-l primise prin reconstituirea dreptului de proprietate şi aflat sub liziera pădurii s-ar potrivit unui locaş de credinţă. A luat legătura cu părintele stareţ de la Mănăstirea Gorovei care l-a sfătuit să pună bazele unui schit călugăresc. Omul a trudit alături de alți binefăcători și a ridicat câteva chilii şi o bisericuţă.

În anul 2006 prin straduințele localnicilor și a binefăcătorilor s-a inceput construcția casei monahale care s-a sfințit ulterior. În cei 86 de ani a dat dovadă că este un adevărat creștin, fiind nelipsit de la slujbele Bisericii.

  ,,Un fiu al satului care în tinereţe a fost plecat la Piatra Neamţ, Acolo a muncit, dar în urma unui vis a hotărât să întemeieze un schit şi având terenul aici în satul Alba a venit şi a pornit cu această ideie de ridicarea ununi lăcaş în cinstea lui Dumnezeu. A umblat prin sat pe la oameni şi a strâns bani iar din munca şi agoniseala lui a ridicat schitul din satul Alba. Întotdeauna a încercat să-l înfrumuseţeze şi să aducă îmbunătăţiri, nu numai că a ajutat la ridicarea lui dar a participat trup şi suflet la toate slujbele care se făceau şi el şi mătuşa, Florița soţia lui. Au fost nedezlipiţi de părinţii, care au slujit de a lungul timpului în schitul de la Alba Hudeşti .Acum la ani bătrâneţei când puterile l-au lăsat, la fel a încercat să-şi aducă contribuţia la înfrumuseţarea schitului şi ca un bun creştin a fost trup şi suflet alături şi de biserica satului, un om cu frică de Dumnezeu, care a încercat să împlinească, dar înainte de toate a încercat să fie om şi un bun creştin Dumnezeu să-l ierte”, a spus părintele paroh al bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”,  Adrian Spinosu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *