Cum s-a luptat o femeie care a pierdut un concurs aranjat până când adjunctul ISU Botoșani a fost condamnat cu suspendare. Ea nu se lasă nici acum!

Colonelul Cornel Guluță, comandantul adjunct al ISU Botoșani, a fost condamnat  la un an și două luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere, după ce, în 2016, a introdus un criteriu ”din burtă” la un concurs pentru ca preferatul său să fie angajat în detrimentul unei candidate. Pedeapsa a fost stabilită în baza unui acord de recunoaștere pe care colonelul l-a încheiat cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iași pe 23 februarie 2021. ISU nu a angajat-o nici acum pe femeia care a pierdut concursul, iar aceasta a atacat inclusiv înțelegerea dintre procurori și colonel, care a dus la pedeapsa cu suspendare, scrie Libertatea.

În vara anului 2016, colonelul Cornel Guluță era șeful Serviciului Logistic din cadrul ISU Botoșani.  Zece candidați s-au înscris atunci la concurs, iar în urma desfășurării probelor, a fost declarat admis un plutonier adjutant șef din cadrul ISU Botoșani.

Intermediar, după probele teoretice, acesta pierduse concursul. Lider era o femeie, dar plutonierul a primit punctaj maxim la proba sportivă și a urcat la o medie finală de 9,75, candidata coborând pe locul doi, cu media de 9,66.  Proba introdusă era exact specialitatea celui care avea să câștige Nemulțumită, a doua clasată a depus mai multe contestații. Ea a atras atenția asupra neîndeplinirii condițiilor de concurs de către plutonier.  În plus, femeia a verificat mai multe concursuri de angajare ale ISU, din diferite județe. Și-a dat seama că că ISU Botoșani era singura unitate care a introdus la condiții de studii și ”administrația publică”, în condițiile în care postul de ofițer pus la concurs era din zona tehnico-inginerească. Coincidența, a observat femeia, era aceea că plutonierul declarat câștigător era absolvent al Universității „Spiru Haret” – Facultatea de Administrare a Afacerilor, specializarea administrație publică. Se introdusese o materie care, teoretic, îl favoriza pe plutonier, deși, pe totalul probelor teoretice, ea oricum condusese. Candidata a sesizat IGSU.

Direcția de Control și Verificări Interne din cadrul IGSU a făcut cercetări și a remarcat că domeniul „Administrație publică” fusese introdus de conducerea ISU Botoșani la rubrica ”pregătire de bază”. Practic, aceasta era poarta prin care subofițerul aflat în subordinea colonelului Guluță a intrat la concurs.

IGSU a cerut conducerii ISU Botoșani să anuleze concursul. ISU Botoșani s-a executat și a solicitat în instanță se se dispună anularea concursului. Au fost sesizați și procurorii pentru a dispune cercetări. Într-o primă instanță Tribunalul Botoșani a decis anularea parțială a concursului, în sensul invalidării candidatului declarat admis și promovării în funcție a candidatei care se clasase pe poziția a doua. Dar ea nu este nici astăzi angajată!

Competiție falsificată, dar câștigătoarea „de facto” e încă în tribunal cu ISU ISU Botoșani n-a vrut să o angajeze pe femeia care cîștigase, de fapt. ISU a contestat decizia, iar ulterior Curtea de Apel Suceava a dispus anularea în tot a concursului. Litigiul civil continuă pe rolul Tribunalului Cluj, acolo unde candidata clasată pe locul secund a dat în judecată ISU Botoșani, IGSU și Ministerul Afacerilor Interne, în încercarea de a-și adjudeca postul de ofițer pierdut la concursul din 2016. Ancheta penală a fost declanșată de DNA  și declinată la Parchetului Militar Iași ”sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de  fals intelectual și uz de fals”, conform documentelor consultate de Libertatea.  Colonelul a dat, la început, vina pe șefii de la IGSU.

Dosarul penal arată că, pe 28 iunie 2016, colonelul Cornel Guluță, în calitate de șef Serviciu Logistic și președinte al comisiei de concurs, a întocmit o nouă fișa a postului de ofițer specialist I la Serviciul Logistic – Administrativ, fără a avea la bază rezultatul analizei postului, făcută de o comisie specială, așa cum prevăd reglementările legale.

La cerințele de studii stabilite în fișa postului, a introdus din proprie inițiativă și domeniul „administrație publică” fără a informa conducerea inspectoratului.  Inițial, colonelul Guluță a dat vina pe șefii IGSU. Într-o notă de raport, întocmită în urma izbucnirii scandalului, Guluță a susținut că, de fapt, a participat la o videoconferință la care conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a solicitat conducerilor inspectoratelor județene să lărgească baza de studii.

Declarația a fost contrazisă, ulterior. Colonelul a recunoscut apoi că a falsificat condițiile.  În baza acordului de recunoaștere, magistrații i-au stabilit fostului adjunct al ISU Botoșani o pedeapsă rezultantă de 1 an și două luni închisoare cu suspendare, dispunând amânarea aplicării pedepsei pe un termen de 2 ani.  Candidata privată de câștigarea concursului a depus o cererere de intervenție la Tribunalul Militar Iași. Ea a solicitând respingerea acordului de recunoaștere dintre colonel și procurori. Solicitarea sa nu a fost aprobată de instanță, care a invocat că ”intervenienta nu are calitate de persoană vătămată în acest caz”. O decizie definitivă urmează la Curtea Militară București, după judecarea căii de atac.

One thought on “Cum s-a luptat o femeie care a pierdut un concurs aranjat până când adjunctul ISU Botoșani a fost condamnat cu suspendare. Ea nu se lasă nici acum!

  1. Normal ar fi să o angajeze și să îi plătească retroactiv toate salariile. Dar, na, vorbim de România, și atunci starea de normalitate este alta. Aici criteriile sunt stabilite de unii gen Guluță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *