Prefectul județului Botoșani propune ca o secția a Spitalului Județean să fie transformată în secție COVID, pe fondul creșterii numărului de infectări

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a propus ca Secția Săveni a Spitalului Județean ”Mavromati” să fie transformată în secție COVID. Asta după ce conducerea Spitalului Județean a solicitat suplimentarea paturilor pentru bolnavii COVID, în contextul creșterii cazurilor de infectări cu noul virus. Joi, reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a întâlnit cu managerii spitalelor din Botoșani care au paturi COVID pentru a găsi o soluție și  pentru reconfigurarea la nivelul județului a numărului de paturi pentru cazurile de COVID.

În urma discuțiilor, s-a concluzionat că la Spitalul de Pneumoftiziologie, dar și la Spitalul municipal din Dorohoi, care sunt spitale suport COVID, nu poate fi  suplimentat numărul de paturi.

Nu avem cum să extindem în acest moment”, a spus medicul Valerian Andrieș, directorul Spitalului municipal Dorohoi. Reprezentanții Spitalului Județean spun că ar mai fi necesare 40 de locuri pentru bolnavii COVID, Directorul Spitalului de Recuperare ”Sf.Gheorghe” din Botoșani, Gabriela Varzari, a spus că spitalul ar mai putea suplimenta numărul de paturi COVID doar cu 10 locuri, întrucât unitatea nu asigură circuite, iar personalul medical este insuficient.

”Spitalul nu poate asigura circuite și nu avem nici personal de specialitate. Avem un infecționist cu jumătate de normă care vine de la Infecțioase și avem un medic pneumolog”, a spus Varzari.

Prefectul a cerut ca 20 de paturi de la Secția Săveni a Spitalului Județean, din cele 40 existente, să fie transformate în paturi COVID, însă răspunsul managerului Spitalului Județean, Doina Caba a fost acela că la această unitate nu sunt instalații de oxigen. Nici medicii spitalului nu au îmbrățișat propunerea prefectului, motivând și distanța.

Prefectul Dan Nechifor le-a replicat că celelalte spitale suport nu pot fi sufocate.

Nu văd ce vă împiedică, având în vedere că personalul este al Spitalului Județean și puteți să luați concentratoarele de oxigen pe care le aveți pe stoc și să faceți paturi pentru forme ușoare și medii. Eu nu pot să țin 20 de paturi la o secție exterioară a Spitalului județean și să-i călăresc pe cei de la Recuperare sau Pneumoftiziologie (…) Nu vreți de nicio culoare să vă atingeți de acea secție exterioară , deși este a dvs., pentru că nu vrem să mutăm doctorii la Săveni”, a precizat Dan Nechifor.

Managerul Spitalului Județean a spus că va analiza și s-a avansat și o propunere ca 20 de paturi COVID să fie înființate la Secția Psihiatrie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *