Revenire miraculoasă. Andreea, fiica preotului Iordăchescu, a fost externată din spital după 23 de zile în comă

Andreea, fata părintelui Mihai Iordăchescu de la parohia Ezăreni, a fost externată de la Spitalul de Neurochirurgie la finalul săptămânii trecute. Tânăra în vârstă de 19 ani, studentă în anul I la Facultatea de Medicină de la UMF Iaşi, şi-a revenit după 23 de zile în care a fost în comă după ce s-a răsturnat cu ATV-ul la Gura Humorului. Aceasta se afla împreună cu o prietenă într-o plimbare cu ATV-ul când, cel mai probabil din cauză că a pierdut controlul acestuia, au intrat într-o râpă. Acolo, vehiculul a căzut peste Andreea, rămânând blocată sub el până la sosirea echipajelor de prim ajutor, scrie Ziarul de Iasi.

În acest moment, continuă recuperarea la domiciliu, familia sa dorind să înceapă cât mai repede tratamentul de recuperare la o clinică din Germania. Medicii care s-au ocupat de cazul său spun că a fost o revenire miraculoasă, prognosticul iniţial fiind unul extrem de rezervat din cauza leziunilor grave suferite.

Medicii sunt surprinşi de recuperarea fetei

Andreea a ajuns la Spitalul de Neurochirurgie de pe data de 10 februarie în urma unui accident care a avut loc la Gura Humorului. A fost transferată de la spitalul din Suceava, având un traumatism cranio-cerebral sever, contuzie pulmonară foarte severă şi hemoragie alveolară, cu un prognostic rezervat din cauza leziunilor importante.

„A venit intubată, ventilată mecanic, au fost explorate leziunile, s-a făcut RMN cerebral, CT toracic pentru o evaluare mai bună a leziunilor. A stat intubată 23 de zile, iniţial din punct de vedere neurologic era staţionară, chiar cu o uşoară agravare, dar după două săptămâni în care lucrurile au fost foarte incerte legate de evoluţia ei, a început să dea primele semne că recuperează. Erau două bătălii separate – una neurologică şi cealaltă pe partea de funcţie pulmonară“, a explicat dr. Constantin Plugaru, medic specialist ATI, care s-a ocupat de acest caz.

Medicul spune că, după două săptămâni, starea fetei a început să se amelioreze treptat, de pe 5 martie fiind detubată, reuşind treptat să respire singură.

„Noi avem diferite tehnici de evaluare din punct de vedere neurologic, folosim foarte des scorul Glasgow care urmăreşte activitatea motorie, răspunsul la stimuli, dacă deschide ochii, dacă vorbeşte. Astfel, după două săptămâni a început să ridice piciorul drept la comandă. Iniţial, părea să nu se coordoneze cu cerinţa, părea că este o mişcare spontană. Uşor-uşor, ne-am convins că răspunde la comenzi, ceea ce înseamnă că ştie ce se întâmplă în jurul ei, ceea ce reprezintă un mare lucru“, a completat dr. Plugaru.

Când a fost externată din spital, Andreea a reuşit să stea în şezut, a început să vorbească, iar medicii spun că are un tonus muscular foarte bun, chiar dacă nu poate încă să meargă. Râde, plânge, mănâncă singură, chiar dacă încă nu îşi coordonează mişcările. Medicii i-au explicat că a suferit un accident şi că a fost internată, tânăra fiind conştientă de cele întâmplate.

„Leziunile iniţiale au fost foarte grave şi foarte mulţi nu reuşesc să recupereze deloc. Sunt rare aceste cazuri, am mai avut copii de 10 – 11 ani care au venit cu leziuni foarte grave şi au recuperat foarte bine şi aproape complet. În general tinerii au capacitatea de recupera miraculos, iar ea a fost un astfel de caz, o minune ar fi măcar să fie cât de cât independentă, să îşi poată desfăşura activităţile de bază“, a precizat medicul Constantin Plugaru.

Pentru recuperarea în străinătate e nevoie pentru început de 60.000 de euro

Andreea a ajuns din nou acasă vinerea trecută şi a început deja un program de recuperare la domiciliu, până la momentul în care va reuşi să fie transferată la clinica din Germania. Familia sa a luat legătura cu clinica „Hegau-Judendwerk“, iar locurile sunt disponibile începând cu data de 19 aprilie. Problema este însă cea financiară, costurile estimate sunt foarte mari, fiind vorba despre 60.000 de euro.

„Clinica respectivă a trimis şi costurile estimative: 1.030 euro pentru fiecare zi de spitalizare plus 45 de euro pe zi pentru însoţitor (la care se vor adăuga costurile privind translatorii şi eventualele dispozitive ortopedice de care va fi nevoie). Altfel spus, o lună de recuperare costă aproximativ 33.325 de euro, iar primul deviz este făcut pentru 56 de zile. Acest deviz în valoare de 60.000 de euro trebuie achitat în totalitate înaintea plecării în Germania. În plus, pentru a ajunge acolo este nevoie şi de circa 15.000 de euro, pentru transportul aerian cu echipament medical adecvat. Costurile sunt uriaşe pentru familie având în vedere că recuperarea în astfel de situaţii durează între 6 luni şi un an sau poate chiar mai mult“, se precizează pe pagina „Alături de Andreea, fiica preotului din Ezăreni“.

Într-un mesaj video de mulţumire şi recunoştinţă pentru toţi cei care au donat până acum, părintele Iordăchescu a spus că ceea ce trăieşte întreaga familie acum este „o minune“, Andreea făcând „progrese spectaculoase“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *