Sute de botoșănence bătute de partenerii de viață. Șeful IPJ Botoșani: În multe cazuri, victimele au refuzat emiterea ordinului de protecție

Sute de femei din Botoșani au fost, anul trecut, victime ale violenței domestice. Potrivit unei situații prezentate de șeful Inspectoratului de Poliție Județean, Viorel Șerbănoiu, anul trecut s-a intervenit la 1066 de astfel de evenimente pe raza județului Botoșani, fiind emise 218 ordine de protecție. Potrivit sursei citate, în 162 de cazuri victimele au refuzat emiterea ordinului  de protecție provizoriu. Cazurile de violență domestică au fost prezente și anul acesta. În primele două luni, polițiștii au intervenit la 148 de evenimente cu emiterea a 37 ordine protecție.

Problema privind violența în familie a fost discutată, vineri, la Prefectura Botoșani de reprezentanții IPJ Botoșani ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și spitale. Șeful IPJ Botoșani a precizat că până la această dată nu a fost niciun caz în care agresorul care a primit ordin de restricție să fie în izolare la domiciliu din cauza COVID, însă a cerut lămuriri cu privire la acest aspect.

”La momentul în care s-a intervenit de către colegi, persoanele în cauză nu erau în izolare la domiciliu pe motiv de Covid. Nu am avut astfel de cazuri, dar în măsura în care o să avem un caz, ce facem cu agresorul? Colegii, la momentul intervenției, când se pune problema emiterii ordinului de protecție, agresorul este luat de la domiciliu pe baza unei declarații, acesta declară un alt domiciliu sau acele centre sociale stabilite pe raza județului . În multe cazuri s-a impus și internarea acestora, fiind foarte violenți, în general sub influența băuturilor alcoolice, acesta fiind unul din motivele pentru care se ajunge la violența domestică”, a declarat Viorel Șerbănoiu.

Managerul Spitalul Județean, Doina Caba, i-a răspuns că sunt protocoale speciale și proceduri la Secția de Psihiatrie, astfel încă agresorul poate fi ridicat de la domiciliu.

Anul trecut, 30 de femei, victime ale violenței domestice, au beneficiat de serviciile de consiliere și îndrumare din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *