Cât de necesar poate fi un vas de expansiune hidrofor pentru pompă

Aceste vase se folosesc în instalațiile de apa rece.

Poți alege un vas expansiune hidrofor pentru pompa ta nu numai pentru că îți va satisface nevoile de apă în gospodăriei, ci și pentru că are un impact direct asupra modului de funcționare a pompei hidroforului și asupra duratei sale de viață. Fiecare hidrofor este format din mai multe elemente esențiale care lucrează strâns legate între ele. Vasele de expansiune hidrofor pentru pompă sunt vase sub presiune, închise, care sunt parțial umplute cu apă și parțial cu aer. Deseori se montează un manometru în sistemul hidroforului. Un alt element important al construcției și funcționării unui astfel de sistem, este pompa hidrofor centrifugă, acționată de un motor electric. Seturile hidroforului au, de asemenea, un presostat pentru hidrofor. Există de asemenea, un  controler pneumatic care oprește și pornește curentul electric. Alte elemente importante sunt, de asemenea, supapele de închidere, supapele de reținere și supapa de siguranță, precum și alimentarea cu apă.

Când pompa hidroforului este pornită, apa este pompată în rezervor. Acest lucru reduce spațiul ocupat de aer, comprimând astfel aerul. Când presiunea setată este atinsă, presostatul hidroforului, oprește pompa. Sarcina supapei de reținere este de a preveni fluxul de apă din vasul de expansiune. Aerul comprimat tinde să împingă apa din rezervor, care la rândul său creează presiune în sistemul de alimentare cu apă. Când se deschide supapa de admisie a apei, cum ar fi un robinet, aerul de înaltă presiune forțează apa să iasă din vasul de expansiune prin conductele de apă și supapă către exterior. În acest caz, nivelul apei din vas scade și presiunea aerului scade și ea. Într-o situație în care presiunea este redusă la nivelul minim presupus, pompa hidroforului este pornită de presostat, apoi presiunea crește până la nivelul maxim presupus. Acest ciclu se repetă.

Vase de expansiune hidrofor pentru pompă – Tipuri

Vasul de expansiune tradițional funcționează așa cum s-a descris mai sus. În astfel de rezervoare, apa stocată este în contact direct cu pereții săi. Este foarte important să se creeze așa-numita pernă de aer în partea superioară a unui astfel de vas. Perna de aer este creată prin forțarea aerului în vasul de expansiune de cel puțin 1,5 bar. Vasele de expansiune tipice galvanizate sunt elemente de trecere în instalația de intrare / ieșire din rezervorul de apă. Pompele submersibile cooperează cu astfel de vase-butelii.

Avantajul acestor vase de expansiune este capacitatea lor mare, de obicei de la 100 l sau 200 l, și în medie, acestea variază de la 1000 l la 1500 l. La cerere specială, se pot  achiziționa chiar și rezervoare de până la 10.000 l. Însă un astfel de rezervor necesită o cameră în care ar trebui să fie amplasată o bază solidă pentru pompă. Datorită dimensiunii sale, construcției și pompelor submersibile care cooperează cu aceste rezervoare, un astfel de recipient nu este mobil.

Vas de expansiune cu membrană pentru hidrofor

Un vas de expansiune cu membrană este prevăzut cu o membrană distribuitoare, așa-numita diafragmă. Funcția diafragmei este de a împărți spațiul unui astfel de recipient sub presiune în două părți. Apa este stocată în membrană, iar aerul sub presiune adecvată este forțat între membrană și peretele vasului de expansiune.

Vas de expansiune cu presiune constantă

Vasul de expansiune cu presiune constantă  este de fapt un set de două rezervoare, un rezervor de aer și un rezervor de apă. Proiectarea acestor vase necesită ca pompa de apă și compresorul să funcționeze simultan. Avantajele acestui vas de expansiune sunt consumul redus de energie, presiunea constantă și condițiile de lucru constante.

Vase de expansiune orizontale și verticale

Vasele de expansiune hidrofor pentru pompe sunt atât orizontale, cât și verticale. Tipurile de vase de expansiune orizontale și verticale diferă ca formă, dar funcțiile și funcționarea lor sunt similare tipurilor de rezervoare menționate mai sus.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *