FOTO Una dintre cele mai frumoase case din zona centrală a Botoșaniului, demolată. Ce se ridică în locul său!

A început demolarea uneia dintre cele mai frumoase case din zona centrală a Botoșaniului. Este vorba de fostul sediu al Serviciului Poliției Rutiere, amplasat la intersecția dintre strada Marchian și Bulevardul Mihai Eminescu.

Clădirea, care avea o arhitectură foarte interesantă, dar care nu se afla pe lista clădirilor monumente istorice, a fost cumpărată de omul de afaceri Cornel Șfaițer, care intenționează să construiască pe terenul respectiv un bloc de locuințe. 

Demolarea casei de pe Marchian a început săptămâna trecută, iar acum lucrările sunt foarte avansate. 

Imediat după curățarea terenului, probabil proprietarul va depune documentația pentru autorizarea noii construcții. 

FOTO Un nou bloc de locuințe în zona ultracentrală a municipiului Botoșani. Investiția va fi realizată de un cunoscut om de afaceri

2 thoughts on “FOTO Una dintre cele mai frumoase case din zona centrală a Botoșaniului, demolată. Ce se ridică în locul său!

  1. Din pacate era doar o darapanatura cu o curte plina de buruieni.
    Daca aceste cladiri nu pot fi reconditionate , chiar nu inteleg de ce trebuie sa le pastram asa ?!
    O gramada de cladiri darapanate care stau sa cada in Botosani.
    Ce asa mari regrete ? Chiar era foarte urata si neingrijita .

    1. Nu aveti nicio tangenta cu orice inseamna cultura nu-i asa?Mai documentati-va.Mergeti in alte tari sa va lamuriti, nu voi scrie aici ca sa va educ.Mentionez doar ca aceasta cladire nu era inregistratata pe lista de monumente dar a fost propusa in cartea respectatei arhitecte Eugenia Greceanu(care a pus bazele monumentelor istorice din Botosani, Pitesti si alte orase din tara) fiindca avea valoare arhitecturala! Boschetii se pot tunde sau se pot inlocui oricand cu fond vegetal actual.Fondul construit de patrimoniu nu se va mai intoarce vreodata! Daca doriti cladiri de business va mutati in alte orase metropola fara nicio identitate, cu sensuri gigantice pentru circulatii auto si cladiri identice din sticla si beton.In aceeasi idee, cladirile acestea se construies predominant in zone unde a existat tesut de factura industriala.

      Ori noi avem zone de promenada sustinute de cladiri importante din punct de vedere istoric si arhitectural, iar scara locului este placuta si umana.Restaurarea acestei cladiri ar fi continuat si intregit traseul de pe Bulevardul Eminescu in care indentificam Casa Prasa, Antipa, Tribunalul, Casa Corpului didactic, Muzeul Judetean, Casa Colonel Pisoski etc repet, cu valoare istorica arhitecturala!).Nu ne putem compara cu metropole cu sensuri multe de masini si nici nu are sens sa o facem.Modernizarea si alinierea la economii locale exemplare inseamna un update cu bun simt al fondul construit deja existent, nu demolarea si construirea de cladiri masive care nu sunt specifice contextului istoric. Orasele declarate cele mai frumoase la momentul actual sunt cele pentru oameni, in care artere de circulatie auto sunt transformate in pietonal, cladirile vechi sunt restaurate, unde sunt introduse spatii verzi si unde prospera afacerile locale mici si medii.La nivel de urbanism se vorbeste in Europa de conceptul orasului care poate fi parcurs in 15 min astfel incat cetateanul sa gaseasca tot ce are nevoie pentru traiul zilnic in acea distanta de 15 min.Deci trendul este invers directiei de mers a ceea ce credeti despre definitia bogatiei la nivel de oras.,,Ce asa mari regrete?”Nici macar nu stiti numele cladirii.Impreuna cu fostul sediu al directiei de sanatate de langa sindicate, formeaza casele Garabet Ciolac! Deci daca nu aveti cunostinte in cauza vorbiti degeaba si va rog sa mai puneti mana pe vreo carte de istorie despre municipiul Botosani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *