A murit un reputat profesor din Botoșani, care a fost decorat de președintele României. „Pur și simplu toți îl iubeam”

Un reputat profesor din județul Botoșani a trecut la cele veșnice. Este vorba despre fostul profesor de la Colegiul Național „A.T.Laurian” și la Colegiul Economic „Octav Onicescu”, Ioan Bișoc. Acesta a fost condus pe ultimul drum de foști elevi, colegi, rude și prieteni.

„Am condus astăzi pe ultimul drum un Om care mi-a luminat adolescența, profesorul de limba și literatura română Ioan Bișoc. Generația de elevi ’92-’96 a liceului „A.T. Laurian” păstrează încă vie amintirea orelor „de română” conduse de dumnealui. Citeam fragmentele de text din manual și apoi, el rostea o frază magică: „Închideți manualele, fără să citiți comentariul la text!” Cred că știa că știm că acela era limbaj de lemn. Ne lasă un minut să păstrăm emoția și autenticitatea textului citit, apoi discutam liber despre ceea ce înțelegea fiecare și cum anume ne stârnea imaginația fragmentul de operă. Nu erau ore de școală, erau călătorii fantastice într-un univers paralel, în care ne întâlneam în persoană cu Eminescu sau Creangă sau Nichita Stănescu, așa cum și-l imagina fiecare. Ne doream, după aceste ore, să aflăm mai multe, să le înțelegem viețile și opera, devoram literatura, eram îndrăgostiți de poezie și filozofie. Erau chiar, printre noi, câțiva/câteva care au început să scrie proză/poezie, sub îndrumarea Profesorului. Iar el, cu admirație, îi punea să citească întregii clase. Ne treceau fiorii, erau scrieri venite din profunzime, ieșite de sub apele adânci ale spiritului creator, ne tăia respirația. Nu mai eram adolescenți de 16-17 ani, deveneam dintr-odată maturi, bătrâni, înțelepți… Îmi amintesc un chiul în masă la orele anterioare celor „de română” , care s-a încheiat cu gândul tuturor rostit cu voce tare de cineva : „grăbiți-vă înapoi la școală, începe ora cu domnul Bișoc!” Nu se ratau. „Orele cu domnul Bișoc” erau un privilegiu. Pur și simplu toți îl iubeam. Atât am putut să transmit astăzi familiei domnului Profesor, reunită în jurul mormântului. Că acest om a fost iubit de elevii săi. Drum bun în lumină, domnule Profesor! M-ați făcut să-l iubesc pe Eminescu, pe Creangă, pe Nichita și cu siguranță, azi, ați avut frumoase Întâlniri acolo sus, printre stele”, a scris pe Facebook Carmen Smit.

Reputatul profesor a fost decorat de președintele României, în urmă cu mai mulți ani, cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler.

 

2 thoughts on “A murit un reputat profesor din Botoșani, care a fost decorat de președintele României. „Pur și simplu toți îl iubeam”

  1. Un profesor special, care de a îndrumat spre literatură și pasiunea de a citi. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

  2. Un profesor special, care ne a îndrumat spre literatură și pasiunea de a citi. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *