Arafat, despre cazul copilului mort la Botoşani: Nu trebuie să avem medic pe fiecare ambulanță

Raed Arafat a afirmat, întrebat despre cazul de la Botoşani, unde un copil de trei ani şi jumătate a murit după ce i s-a făcut rău, iar ambulanţa trimisă la solicitarea părinţilor era fără medic, că în nicio ţară nu există medic pe fiecare ambulanţă. “Nu avem medic pe fiecare ambulanţă cum nu trebuie să avem medic pe fiecare ambulanţă. Noi suntem dintre ţările care au păstrat tradiţia de a avea medic pe ambulanţă, de a avea medic la consultaţii şi de a avea medic pe maşinile pe Terapie Intensivă şi pe elicoptere. Dacă mergem în Europa, sunt ţări care nu folosesc deloc medicul”, a susţinut șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), potrivit News.ro.

Arafat a fost întrebat, joi, despre cazul de la Botoşani, unde un părinte reclamă că ambulanţa care a ajuns pentru a-i salva copilul nu avea medic.

“Această temă am reluat-o de mai multe ori. Nicio ţară nu are în fiecare ambulanţă medic. La acest moment, resursele noastre cu medici şi sunt la nivelul SMURD-ului şi nu în toate judeţele, şi la nivelul Serviciului de Ambulanţă, unde în unele judeţe nu mai sunt medici pe ambulanță decât puţini şi sunt unele ture care nu sunt acoperite. Cu legea 136 s-a suplimentat, avem inclusiv asistenţi medicali cu studii superioare, câteva sute au fost angajaţi numai anul trecut”, a spus Arafat.

El a susţinut că sunt ţări care nu au deloc medici pe ambulanţă.

“Nu avem medic pe fiecare ambulanţă cum nu trebuie să avem medic pe fiecare ambulanţă. Dacă căutăm orice ţară în Uniunea Europeană, dacă găsiţi una singură care are un medic pe fiecare ambulanţă, veniţi cu ea. Nu este. Nici SUA, nici Israel. Sunt ţări care nu au medici deloc pe ambulanţă. Noi suntem dintre ţările care au păstrat tradiţia de a avea medic pe ambulanţă, de a avea medic la consultaţii şi de a avea medic pe maşinile pe Terapie Intensivă şi pe elicoptere. Dacă mergem în Europa, sunt ţări care nu folosesc deloc medicul. Faptul că s-a ajuns acolo şi e un caz care necesita medic, atunci ambulanţa respectivă putea să cheme sprijin la întâlnire sau la faţa locului. Asta e mecanismul pe care mergem”, a explicat Arafat, potrivit  News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *