Oamenii nu mai au voie cu mai mult de 5 porci în gospodărie. Proiectul Ministerului Agriculturii

porci in gospodarie la BotosaniUn proiect al Ministerului Agriculturii provoacă neliniște în rândul crescătorilor de porci. Potrivit actului normativ, oamenii nu mai au voie să țină mai mult de 5 porci, în gospodărie.

De la acest număr în sus, ograda se transformă în exploatație comercială, ceea ce presupune respectarea unor reguli de bio-securitate stricte. Cum ar fi dușul obligatoriu pentru proprietar, înainte să intre în cocina porcilor. În plus, spații de anesteziere şi sacrificare. Autoritățile spun că doar așa putem scăpa de gripa porcină, arată Stirile Protv.

Doar cinci porci au voie în ograda gospodarilor. Unul singur în plus va transforma curtea în exploataţie comercială, iar proprietarul va fi nevoit să aibă un filtru de securitate, medic veterinar angajat şi două garduri în zona animalelor.
La Gălbinaşi, în Buzău, sunt mulţi gospodari care cresc mai mult de 5 porci în ogradă. Bebe Pavel e unul dintre ei.

Bebe Pavel, crescător de porci: „Mai dădeam şi la fraţi, şi la cumnaţi, că mai aveam, făceam şi noi câte un bănuţ. Acum o să fete o purcea şi dacă îmi fată mai mult de cinci, şase, ce fac, îi omor?”

Potrivit proiectului, ca să ţină șase porci, Bebe Pavel trebuie devină persoană juridică: PFA, întreprindere individuală, familială sau SRL.

Apoi, va fi nevoit să facă duş şi să îşi schimbe hainele înainte să intre la porci, să aibă cocina înconjurată cu două garduri, sală de tăiere şi medic veterinar angajat.

Prevederile Ordinului 24, deocamdată în stadiu de proiect

 

Proiectul de ordinul Nr. 24 din 29.01.2021 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României prevede:

ART 1 a) Exploataţie comercială de suine-exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar

Art. 2. Responsabilitatea trecerii dintr-un tip de exploataţie în altul, aşa cum sunt prevăzute la
art.1, intră în obligaţia crescătorilor de suine

Regulile sunt însă mult prea stricte, spun oamenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *