FOTO! 24 de porci dintr-o gospodărie din Botoșani, uciși după depistarea focarului de pestă porcină africană

24 de porci au fost uciși, marți, în focarul de pestă porcină africană, dintr–o  exploatație non-profesională din localitatea Pădureni, comuna Coșula, anunță, printr-un comunicat de presă, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani

Potrivit sursei citate, pe 4 februarie, medicul veterinar concesionar de la Cosula a fost sesizat cu privire la aparitia unui caz de imbolnavire la o scroafa cu 13 purcei sugari din exploatația respectivă, iar în urma analizelor făcute la laboratorul din Suceava, rezultatul a fost pozitiv.

Cum in gospodarie existau 11 capete tineret porcin la ingrasat, fara nici un semn clinic de boala in directia PPA, conducerea DSVSA a luat in data de 6 februarie 2021, decizia recoltarii de probe sange de la toate porcinele , care au fost expediate la IDSA Bucuresti pentru confirmare diagnostic. În data de 8 februarie a fost confirmată prezența virusului  pestei porcine africane (PPA) la un numar de 6 capete porcine domestice”, se precizează în comunicatul DSVSA Botoșani.

Gospodăria afecată a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea, pe lângă uciderea celor 24 de porci, s-a făcut o dezinfecție a exploatației, utilajelor și echipamentelor. 

Proprietarul urmează să fie despagubit la valoarea de inlocuire la pretul pietei.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Botosani a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.

Astfel, s-a stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km inclusă în  zona de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului. Masurile de restrictii se vor mentine cel putin 45 zile.

DSVSA Botosani reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, ca orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii”, se mai precizează în informarea DSVSA..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *